Mainos

Tietosuojavaltuutettu puuttui netin luottotietopalveluun

Nykyään kuluttaja voi selvittää maksua vastaan netin kautta, onko hänellä maksuhäiriömerkintöjä.

Uuden lainsäädännön vanavedessä myös tavallisille kansalaisille on ryhdytty myymään luottotietoja internetin välityksellä. Jo nyt tietosuojavaltuutetun toimisto on puuttunut Asiakastiedon Omatieto.fi -palveluun. Siellä kuluttajille myydään mahdollisuutta selvittää omat luottotiedot vaivattomasti 6,73 eurolla. Muiden luottotiedot selviävät vajaan kymmenen euron hinnalla.

Palvelussa ei kuitenkaan alun perin tehty käyttäjällle selväksi, että omat luottotiedot saa lain mukaan tarkastaa ilmaiseksi kerran vuodessa. Tuolloin pyyntö on tosin esitettävä kirjeitse tai paikan päällä Asiakastiedon toimipisteessä Helsingin Sörnäisissä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo olevansa erityisen tuohtunut siitä, että tapauksessa kajotaan lähes pyhänä pidettyyn rekisteritiedon tarkastusoikeuteen.

- Tässä näyttää menevän sekaisin lain takaama ilmainen tarkastusoikeus ja lainsäädännön mahdollistama maksullinen lisäpalvelu, Aarnio pohdiskelee.

"Ei tietoista harhauttamista"

Asiakastiedon varatoimitusjohtaja Niila Rajala kiistää, että nettipalvelussa asiakkaita olisi haluttu tietoisesti harhauttaa.

- Kyllä tieto on meidän internetsivuilla kerrottu, mutta ehkä vähän liian monimutkaisesti.

Tiivis keskustelu Asiakastiedon ja tietosuojavaltuutetun toimiston välillä johti ilmaisesta tarkastusoikeudesta kertovan maininnan lisäämiseen. Teksti liitettiin palveluun sen jälkeen, kun tämän jutun haastattelut oli tehty. Aarnio arvioi ennen muutoksen tekoa, että pelkkä tekstin lisääminen ei välttämättä riitä.

- Palvelun analysointia jatketaan edelleen, Aarnio selittää.

Asiakastieto ei ole valmis liittämään maksutonta tarkastusoikeutta osaksi nettipalvelua.

- Nämä ovat erillisiä asioita. Omatieto.fi -palvelu tuo lähinnä lisäarvoa kuluttajalle, Rajala selittää.

Vuosittain noin 20 000 ihmistä on käyttänyt ilmaista tarkastusoikeuttaan kirjeitse tai käymällä toimipisteessä.

"Pieni bisnes Asiakastiedolle"

Palvelussa käyttäjän henkilöllisyydestä varmistutaan pankkitunnuksilla ja samalla ostoksen voi myös maksaa omassa verkkopankissaan. Omien tietojen lisäksi kuluttaja voi ostaa käyttöönsä muiden ihmisten luottotietoja perustelluista syistä.

Omatieto.fi -palvelu on ollut käytössä vasta noin kaksi kuukautta ja kuluttajille sitä on markkinoitu noin kuukauden ajan. Tietosuojavaltuutetulle sivustosta ei ole tullut kanteluita.

Varatoimitusjohtaja Rajala puolestaan sanoo palvelun saaneen hyvän vastaanoton. Rajala painottaa kuitenkin, että tavallisille kuluttajille tarkoitetut palvelut ovat Asiakastiedon toiminnasta äärimmäisen pieni siivu, noin prosentin kymmenys tänä vuonna.

- Mikään kultakaivos nettipalvelu ei ole. Enemmän tässä on kysymys asiakaspalvelusta ja läpinäkyvästä rekisterinpidosta, mutta toki siellä voi olla mahdollisuuksia, joista kukaan ei vielä tiedä.

Asiakastieto on tulevaisuudessa laajentamassa nettipalveluaan Yhdysvalloista ja Britanniasta sovellettujen mallien mukaisesti.

- Siitä emme halua enempää vielä paljastaa, mutta ne ovat joka tapauksessa kuluttajalle hyödyllisiä palveluja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.