Mainos

Tietosuojavaltuutettu: Lex-Nokiassa on monta ongelmaa

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio suhtautuu eduskunnan käsittelyyn helmikuun lopussa tulevaan ns. Lex-Nokiaan eli sähköisen viestinnän tietoturvalain muutokseen kriittisesti. Aarnion mukaan esimerkiksi määritelmät ovat lakiesityksessä epäselviä: mikä on esimerkiksi se keskeinen liikesalaisuus, jota epäiltäessä työnantaja voisi avata sähköpostin tunnistetiedot.

- Kun kysyn yritystoiminnan edustajilta, mitä he ymmärtävät liike- ja ammattisalaisuuksilla, jokainen vastaa vähän eri tavalla. Toinen kysymys koskee yhteisötilaajia: mitä on luvaton tietoverkon käyttö? Siihenkään ei saa yksiselitteistä vastausta, Aarnio kertoo.

Koska määritelmät eivät ole yksiselitteisiä, Aarnio pelkää, että liian helposti haetaan lupaa tunnistetietojen avaamiseen tietosuojavaltuutetun toimistosta.

Aarnio pohtii myös kirjesalaisuutta

Aarnio pohtii myös perusoikeuksia suhteessa toisiinsa.

- Liike- ja ammattisalaisuudet nauttivat omaisuuden ja yrittämisen suojaa, mutta tähän lakiin liittyy myös viestinnän luottamuksellisuus eli kirjesalaisuus. Nyt siihen väliin tulevat henkilötietosuojaan liittyvät asiat, koska sähköpostiosoitteesta voidaan tunnistaa henkilö.

- Ja jos verkon käyttöä rajoitetaan perusteettomasti, rajoitetaanko siinä myös sananvapautta? Mikä valtuus työnantajalla tai vaikkapa kirjastolla on rajata, mihin osoitteeseen postia ei saisi lähettää? Aarnio jatkaa lain ongelmakohtien listaamista.

Aarnion mielestä koko lex-Nokiaa ei tarvita, jos yritykset toteuttaisivat laillisia menetelmiä jo nyt. Hänen mielestään yrityksissä ei ole vielä huomattu, että liike- ja ammattisalaisuuksia voi turvata muutenkin kuin viestintään kajoamisella. Ongelmakohtana on tekninen osaaminen eli karkeasti yksinkertaistaen: kaikki pomot eivät tajua, että tietokoneelta voi jo nyt onkia tietoja esimerkiksi siitä, mitä muistitikulle on siirretty.

Tunnistetietojen avaamisesta on lakiesityksen mukaan ilmoitettava työntekijän lisäksi tietosuojavaltuutetulle. Lakiesitys lupaa toimistolle määrärahaa lisähenkilökunnan palkkaamiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.