Vastaamo-uhri Jenny Rostain kertoo nyt yli vuoden kestäneestä piinasta – "Tiettyä osaa yksityisyydestäni ei enää ole"

Vastaamon tietomurto mullisti Jenny Rostainin elämän –"Tiettyä osaa yksityisyydestä ei ole enää olemassa" 0:25
MTV Uutiset Live: Vastaamon tietomurto mullisti Jenny Rostainin elämän – "Tiettyä osaa yksityisyydestä ei ole enää olemassa"

Vastaamo-tietomurron uhrit ovat joutuneet elämään vuoden ajan epätietoisuudessa ja pelossa. Jenny Rostain kokee, että tiettyä osaa hänen yksityisyydestään ei ole enää olemassa. 

Keskusrikospoliisi tiedotti tänään edistyneensä merkittävästi Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron tutkinnassa. KRP:n mukaan sillä on kiinnostava tutkintalinja, joka suuntautuu Euroopan ulkopuolelle.

Yksi tietomurron uhreista on kirjailija, näyttelijä Jenny Rostain. Hän kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, minkälaisia ajatuksia yli vuoden kestänyt poliisitutkinta on hänessä herättänyt. Rostain oli Vastaamon asiakas kolmen vuoden ajan. Hän kävi terapeutin vastaanotolla joka toinen viikko käsittelemässä raskaaksi kuvailemiaan traumoja.

Tietomurron jälkeen Rostainin piti luopua ajatuksesta, että hänellä ylipäätään on salaisuuksia, joita kukaan muu kuin terapeutti ei ollut ikinä kuullut. Tilanne aiheutti hänessä surua ja vihaa. 

– On ollut mullistavaa joutua prosessoimaan asioita, joita ei ole ikinä kuvitellut joutuvansa prosessoimaan. Olen joutunut hyväksymään, että tiettyä osaa yksityisyydestäni ei enää ole olemassa. Sellaisesta hallinnasta on joutunut luopumaan, Rostain sanoo. 

"Mysteerilomake"

Koska rikostapauksessa on yli 22 000 asianomistajaa, poliisi ilmoitti tänään kuulevansa heitä ensisijaisesti sähköisesti haastattelujen sijaan. Käytännössä se tarkoittaa, että poliisi avaa sivuilleen lomakkeen, jonne rikosilmoituksen tehneet uhrit voivat tunnistautua ja kirjoittaa lausumansa.

Lomakkeen voi avata ainoastaan henkilö, joka on tehnyt rikosilmoituksen Vastaamosta. Aikaa lomakkeen täyttöön on tammikuun loppuun saakka. 

 Rostain jäi kaipaamaan lisätietoja "mysteerilomakkeen" sisällöstä. 

– Toivoisin, että vähän avattaisiin, mitä siellä on vastassa sisäänkirjautumisen jälkeen. On todella raskasta alkaa selostaa samaa asiaa, minkä olen heille (poliisille) muutenkin jo selostanut (rikosilmoituksessa), hän sanoo. 

Tietoja lomakkeen sisällöstä, sen täyttämisestä ja poliisin laatima ohjevideo löytyvät nyt Rikosuhripäivystyksen sivulta.

Tietomurrot paljastuivat koko laajuudessaan viime lokakuussa. Poliisi ei ole Rostainin mukaan ollut häneen kertaakaan yhteydessä tutkinnan aikana.

– Se on tietyllä tavalla ymmärrettävää, mutta toisaalta olisin toivonut, että me uhrit olisimme saaneet tietoja tutkinnan etenemisestä ja muista seikoista. Olo on ollut lopulta aika tietämätön. Olen ollut mediatietojen varassa.

Poliisi uskoo, että rikosilmoituksen on jättänyt tekemättä jopa 10 000 Vastaamon asiakasta.

Hullunkurinen tilanne

Rostainin mukaan Vastaamo-tapaus nousee mieleen aina, kun tietomurrosta uutisoidaan tai poliisi on tiedottanut jotakin tutkinnan etenemisestä. Hän kokee, että valtavaa vyyhtiä on lähes mahdoton saada päätökseen. 

Kun tietomurto kävi ilmi, Rostainilla oli käynnissä Kela-tuettu puolivuotinen terapiajakso. Tästä syystä hän jatkoi asiakkuuttaan vielä tietomurron jälkeenkin. Syntyi hullunkurinen tilanne, jossa Rostainin omien traumojen käsittely jäi taka-alalle ja keskiöön nousi tietomurron uhriksi joutuminen ikävine tunteineen.

Jälkikäteen Rostain pyysi omat Vastaamo-asiakirjansa nähtäväksi ja järkyttyi muun muassa siitä, että asiakaskertomuksiin oli kirjattu hänen mainitsemiensa ihmisten nimiä. 

– Sain kriisitukea ja muutaman käynnin ilmaiseksi, mutta muuten puin tätä asiaa maksullisesti, mikä on tietyllä tavalla huvittavaa. Siinä pohti myös omaa suhdettaan terapeuttiin, joka on yhtä lailla uhri tässä tilanteessa aivan kuin me asiakkaatkin, Rostain sanoo.

Poliisi uskoo, että tekijä tai tekijät vielä saadaan satimeen. Suomi on saanut apua tutkintaan jopa kymmeneltä eri maalta.

– Minulla on syvä tunne, että niin kauan kuin se ihminen tai ihmiset ovat vapaana, mitä tahansa minuun kohdistuvaa hyökkäystä voi tulla vastaan. Sillä on suuri merkitys, että saisi rauhan, Rostain sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat