Kirjailija Jenny Rostain on yksi Vastaamon tietovuodon uhreista – toivoo kaikille kriisiapua: "Olen kai vanhanaikainen, mutta ajattelin, että tiedot ovat vain vihossa"

3:53
Katso Rostainin haastattelu MTV Uutiset Livestä.

Kirjailija Jenny Rostain on yksi niistä lukuisista ihmisistä, joiden tietoja vietiin psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneessa tietomurrossa. Tiedot saanut taho julkaisi saamiaan tietoja vaatien Vastaamolta satojen tuhansien eurojen lahjusta siitä, että jättäisi tiedot julkaisematta.

Tiedot sisälsivät arkaluonteisia tietoja terapiakäynnillä käydyistä keskusteluista sekä terapiassa olleiden henkilötietoja.

Yllättyi terapiamerkintöjen olosta tietokannassa

Rostain on itse puhunut traumoista julkisesti, mutta tapaus tuli silti järkytyksenä.

Ensimmäisenä yllätyksenä tuli yleensäkin se, että terapiaistunnot tallennetaan sähköiseen järjestelmään. Hän on saanut Vastaamolta vastauksen, että laki vaatii tietojen tallentamista.

– Olen kai vanhanaikainen, mutta ajattelin, että ne tiedot ovat vain vihossa. Ei sitä tehty selväksi, että ne tulevat järjestelmiin, hän kertoo.

Hänen mukaansa tämä toi tietovuotoon ihan uuden tason, vaikka jo pelkästään henkilötietojen vuoto terapiapalveluista olisi suuri asia.

– Olen puhunut terapiassa asioista, joista en ole kirjoittanut kirjoihini. Niitä en ole jakanut kenenkään kanssa, hän kertoo.

Nyt hänen pitää valmistautua siihen, että joku voi julkaista ne kokonaisuudessaan.

"Osutaan kaikista kipeimpää ja herkimpään kohtaan"

Vielä enemmän kuitenkin hän on huolissaan niistä, jotka ovat toipumisprosessinsa alussa, käsittelemässä esimerkiksi kokemaansa seksuaalista hyväksikäyttöä tai väkivaltaa.

– Toipumisvaiheessa on herkkä järkytyksille, silloin ei välttämättä ole voimia ottaa vastaan tällaisia uutisia, hän kuvailee.

– Osutaan kaikista kipeimpää ja herkimpään kohtaan, eli trauman aiheuttajiin ja surun ytimeen. Jos se informaatio on mahdollisesti koko kansan luettavissa, voit kuvitella, millaisia seurauksia sillä voi olla, hän sanoo.

Hän kysyy, voisiko Vastaamo esimerkiksi tarjota kriisiapua heille, joiden tietoja on vuotanut. Tilanne voi olla näille ihmisille äärimmäisen raskas ja vaikea.

"Suosittelen heitä tästä eteenpäinkin"

Rostain kysyy, ovatko valvontaviranomaiset tehneet tehtävänsä, jos tietoja on voinut säilyttää näin leväperäisesti. Hän pohtii myös poliisin ohjetta, että henkilön tulee tehdä rikosilmoitus, jos huomaa tietojaan leviteltävän.

– Tor-verkostako sitä pitää lähteä etsimään? Eikö poliisi voisi itse olla yhteydessä potilaisiin, hän kysyy.

Hän haluaa painottaa, että hänen luottonsa Vastaamon hoidon laatuun ei tapahtuman johdosta ole heikentynyt ja luottaa yhä heihin terapian tarjoajana.

– Olen saanut vastaamolta maailman parasta hoitoa ja osaaminen erinomaista. Suosittelen heitä tästä eteenpäinkin.

Erityisen kovasti hän toivoo, ettei ennestään korkea kynnys hakea terapiaan ei nousisi entisestään tapahtuneenvuoksi. Samalla hän toivoo, että tapahtunut avaisi tärkeitä keskustelun aiheita tietosuojasta ja siitä, miten suhtaudumme traumoihin.

7:24
Jenny Rostain on puhunut kipeistä asioista ääneen jo aiemminkin. Viimevuotiselal videolal hän kertoo parisuhdeväkivallasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja