Mainos

Tietokoneongelmat viivästyttävät autoveroremonttia

Autoverotuksen uudistuksen toimeenpanoa joudutaan siirtämään ajoneuvohallintokeskuksen tietokoneongelmien vuoksi, vaikka valmius lainsäädännön muuttamiseen olisi jo tänä vuonna.

Autojen veroalea joudutaan odottamaan vielä muutama vuosi. Autokauppiaat kokoontuivat tänään Helsinkiin autokauppiaspäiville kuulemaan verottajan terveiset uudistuksen aikataulusta.

- Meillä on valmius antaa lainsäädäntöä vaikka tänä vuonna, jolloin voitaisiin osoittaa suuntaa tuleviakin autohankintoja silmälläpitäen, mutta sitten on pakko myöntää, että liikennesektorilla on ajoneuvohallintokeskuksessa teknisiä ongelmia. Voimaantulo menee muutaman vuoden päähän. Se riippuu nyt siitä, miten he saavat atk-uudistuksensa kuntoon, valtiovarainministeriön ylijohtaja Lasse Arvela kertoo.

Vero-osaston ylijohtaja pitää selvänä, että uusien autojen verotuksesta siirrytään hiilidioksidipäästöihin perustuvaan käyttöveroon, hallituspohjasta riippumatta.

- Uskon, että tämän vuotuisen ajoneuvoveron remontin toteuttaminen on melko varmaa, koska en voi kuvitella, että joku vastustaisi sitä, että otetaan tällainen ympäristötekijä käyttöön, Arvela pohtii.

Uusien autojen myynti on tänä vuonna käynyt yhdeksän prosenttia viimevuotista heikommin, kun autoilijat ovat odottaneet hintojen alentumista. Autoala ennustaa, että tänä vuonna myydään lähes 10 000 autoa viimevuotista vähemmän.

- Autokauppiaiden viesti uudelle hallitukselle on selkeä. Tieto autoveron muutoksesta pitää saada äkkiä, ettei uusien autojen kauppa hyydy. Vuosikausien jahkailusta kärsisi myös valtio verotulojen menetyksenä. Myynti on ollut joulu-, tammi-, ja helmikuussa alle viime vuoden lukujen. Siinä on selkeästi näkynyt tämä kuluttajien epävarmuus. Nyt tuntuu, että pikkuisen rauhoittuu, ja me toivomme, että uusi hallitus tekisi mahdollisimman nopeasti jonkunlaisia selkeitä kannanottoja mihin suuntaan ollaan menossa, toimitusjohtaja Pentti Rantala, Autoalan Keskusliitosta kertoo.

Vaikka uudet autot muutaman vuoden kuluttua halpenevat, yksi on varmaa. Autoilun kokonaiskustannukset eivät alene, sillä verottaja aikoo ottaa autoilijoiden kukkarosta vastedeskin omansa, tavalla tai toisella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.