Mainos

Tieto Oyj työsti poliisin tietojärjestelmää latvialaisvoimin – "ei mikään venäläismafia"

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja kummastelee, miksi poliisin sähköisen tietojärjestelmähankkeen valmistelu oli ulkoistettu osaksi ulkomaille. 

Tieto Oyj:n vuonna 2009 aloittamaa Vitja-hanketta oli rakentamassa myös 200 latvialaista it-ammattilaista. Kun hanke pitkittyi eikä onnistunutta järjestelmää oltu saatu valmiiksi, sisäministeriön poliisiosasto ja Tieto purkivat sopimuksensa kesällä 2014. Miljoonahanke on yhä elossa, mutta uuden toimittajan kilpailutus on vasta edessä. 

– Se on Tiedon ratkaisu, miten ovat ulkoistaneet. Toki mielikuvaa on hyvä korjata, ei tässä nyt olla minkään venäläismafian kanssa tekemisissä, vaan ammattitaitoisten henkilöiden, joiden taustat on tarkastettu, Pajuoja sanoo.

Uutisotsikoita Tieto Oyj:n yt-neuvotteluista 2012-15

Tieto vähentää satoja

Tieto vähentää ja lomauttaa 300 työntekijää

Tieto vähentää 160

Tieto irtisanoo ja lomauttaa 271

Tieto vähentää 112 työpaikkaa

Tieto vähentää Suomessa jopa 500

Otsikot ovat peräisin STT:n uutisista Tieto Oyj:n yt-neuvotteluiden päätöksistä.

Pajuojan mukaan ongelma ulkoistetun työvoiman käytössä ei niinkään ole kyberturvallisuuden vaarantuminen, vaan se, miten mahdolliset ongelmatilanteet ratkaistaan.

– Turvallisuusnäkökulma on yksi, mutta myös käyttäjän turvallisuus ja huoltovarmuus, jos tavaran toimitus on kovin ulkoistettua. Jos ongelmia syntyy, niin löytyykö tekijää ja korjaajaa, Pajuoja kysyy.

Suomalaiset it-osaajat taisivat olla Tieto Oyj:lle liian kalliita Vitja-hankkeen aikana. Viimeisen kolmen vuoden aikana yhtiö on ollut yt-kierteessä ja vähentänyt toista tuhatta työntekijää Suomesta. Pajuoja ei uskalla pohtia, millaisella työntekijärakenteella tuleva toimittaja Vitjaa operoi.

– Kilpailutukseen sekin perustuu, Pajuoja tuumaa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.