Tutkimus: Näin käy, jos vähennät suolan käyttöä

Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta tasaisesti eikä hyödyille näyttäisi olevan alarajaa, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus on suurin kohonnutta verenpainetta potevilla, mutta näkyy myös muilla.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka suolan vähentämisen on pitkään tiedetty alentavan verenpainetta, vaikutuksen ei ole osoitettu olevan tasainen ja lineaarinen. Havainnot perustuvat 85 suolatutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin.

Suolan käytön vähentäminen alensi verenpainetta kaikilla tutkimuksiin osallistuneilla riippumatta siitä, kuinka paljon suolan saanti väheni. Yhteys pysyi käytännössä lineaarisena kaikilla suolan saannin tasoilla, mutta voimistui mitä enemmän suolan saanti laski.

Hyödyt olivat huomattavat aikuisilla, joiden verenpaine oli kohonnut, mutta suolan saannin vähentäminen laski myös normaaliverenpaineisten verenpainelukemia. Sukupuoli tai mahdolliset verenpainelääkitykset eivät vaikuttaneet yhteyteen.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Suomalaiset syövät liikaa suolaa

Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suomessa suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista.

Liiallinen suolan käyttö on maailmanlaajuisesti merkittävä kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Globaalisti liika suola aiheuttaa lähes 2 miljoonaa sydäntautikuolemaa joka vuosi.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kohonnut verenpaine - salakavala yllättäjä 25:35
Kohonnut verenpaine on salakavala yllättäjä. Aiheesta puhumassa Studio55.fi-lähetyksessä professori ja ylilääkäri Kimmo Kontula toukokuussa 2015. 

Lue myös:

    Uusimmat