Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tiesitkö? Tämä kypsennystapa tekee naudanlihasta erityisen mureaa

Julkaistu 24.03.2014 14:59(Päivitetty 28.03.2014 12:24)

Naudanliha muuttuu mureammaksi yllättävällä kypsennysmenetelmällä.

HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi perehtyy tällä kertaa Lihakoulun blogissa raakakypsyttämisen saloihin. Tiedätkö sinä, mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan?

– Raakakypsytys on varmasti tuttu sana monille lihan ystäville, mutta mitä se oikein tarkoittaa? Sitä ei pidä sekoittaa muuhun lihan kypsentämiseen, vaikka se lihan mureuteen ja makuun vaikuttaakin. Olen joskus kuullut niinkin virheellisestä käsityksestä, että raakakypsytys tarkoittaa lihan ottamista huoneenlämpöön ennen sen valmistamista, Honkaniemi muistuttaa.

Raakakypsytyksellä tarkoitetaan Honkaniemen mukaan useita viikkoja kestävää prosessia, joka tapahtuu kontrolloiduissa olosuhteissa.

– Teurastuksen ja leikkuun jälkeen fileet ja paistit pakataan ilmattomaan vakuumiin, jonka jälkeen niitä säilytetään hieman yli +0°C lämpötilassa. Mitä korkeampi säilytyslämpötila on, sen nopeammin raakakypsyminen tapahtuu. Toisaalta alhaisemmassa lämpötilassa lihan säilyvyys paranee.

– Säilytys kestää yleensä n.3-6 viikkoa, jonka aikana lihan pH alenee eli happamuus lisääntyy. Happamuuden seurauksena lihan omat entsyymit alkavat hajottaa lihan proteiinirakennetta, joka vaikuttaa lihan mureuteen, makuun, tuoksuun ja väriin. Raakakypsynyt liha on mureaa, väriltään tumman punaista ja tuoksultaan hapahkoa. Prosessin aikana lihaan muodostuu myös sille ominainen maku. Käsitellessä hyvin raakakypsynyt liha tuntuu pehmeältä. Kun esimerkiksi fileepihvin pintaa painaa sormella, siihen jää kuoppa.

Millaiseen lihaan raakakypsytys sitten soveltuu? Lue lisää Hookoon Lihakoulun blogista!

(MTV LIFESTYLE)

Lisää: Näin leikkaat pihvin oikeaoppisesti – saat mureampaa lihaa!

Ethän pilaa pihvejäsi näin? Lopputuloksena kuivaa ja palanutta lihaa

Supermureat pihvit syntyvät helposti – tässä ehdoton niksi!

Lisää aiheesta:

Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenNyt tuli yllätys! Suomalaisten yleinen tapa valmistaa broilerinliha onkin turhaSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettäTiesitkö? Kaupan kalleimmat naudanlihat voivat olla monia viikkoja vanhojaUnohda foliokääre! Näin liha tulisi käsitellä paistamisen jälkeen
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 12:52
    Muotimaailma

    Sami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynnin

  • 09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • 08:19
    Ruoka

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • 06:33
    Kela

    Miksi Kela kysyy, mitä tukia hakija on saanut? Kela vastaa

  • Eilen19:15
    Mielenhallinta

    Haluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!