Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Kaupan kalleimmat naudanlihat voivat olla monia viikkoja vanhoja

Naudan sisäfilee on tunnetusti mureaa.
Naudan sisäfilee on tunnetusti mureaa.Lehtikuva
Julkaistu 27.11.2015 12:50

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Moni saattaa olla törmännyt kaupan lihaosastolla takuumureaan naudanlihaan, kuten ulkofileeseen tai paistiin. Mitä merkinnällä oikeastaan tarkoitetaan ja mitä se kertoo tuotteen iästä?

Takuumureat naudanlihat ovat usein kalliimpia muihin lihoihin verraten. Makuja.fi otti selvää, mitä takuumurealla lihalla tarkoitetaan.

Viikkojen prosessi

Mureuttamisella lihasta saadaan nimensä mukaisesti mureampaa. Mureuttaminen on pitkä prosessi, jossa lihaa pidetään HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan vakuumipakkauksessa useita viikkoja kontrolloidussa lämpötilassa, lähellä nolla-astetta.

Suomessa mureuttamisessa ei käytetä entsyymejä, vaan se perustuu alhaiseen lämpötilaan ja riittävän pitkään säilytysaikaan.

Lihan koostumus muuttuu

Liha jatkaa raakakypsymistä ilmatiiviissä pakkauksessa, johon se pakataan mureuttamista varten.

– Lihan omat entsyymit hajottavat lihan rakenneproteiineja, pehmentäen lihan rakennetta, Järvinen kertoo.

Kalliskin liha on aluksi sitkeää

Naudan arvo-osat eli fileet ja paistit ovat tuoreeltaan Järvisen mukaan sitkeitä. Tämän vuoksi niitä mureutetaan.

Sidekudospitoisempi liha ei raakakypsytyksessä juurikaan mureudu, joten tällaisia lihoja kannattaakin hauduttaa.

Oikein mureutettu liha on pehmeää ja väriltään tumman punaista. Ominaista murealle lihalle on myös sen hapahko tuoksu.

Lihan mureuden voi tarkistaa painamalla sitä sormenpäällä. Jos lihaan jää kuoppa, se on usein mureaa.

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Näin kauan jauheliha oikeasti säilyy pakastimessaVoiko jauhelihaa syödä, jos se on hieman harmaan väristä? Nyt tuli yllätys! Suomalaisten yleinen tapa valmistaa broilerinliha onkin turhaVoiko harmaantunutta jauhelihaa vielä syödä?Miksi kaikissa kaupan lihapaketeissa ei ole parasta ennen -merkintää?Näin teet pihvistä supermehevän – kaksi helppoa kikkaa mureuttamiseen
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • Eilen07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä