Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksen

Shutterstock
Julkaistu 24.03.2019 13:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Seuraavia vinkkejä noudattamalla lautasellesi päätyy maukkaita ja mureita kyljyksiä, joita kehtaa tarjota hienommissakin juhlissa. 

Kun puhutaan porsaankyljyksistä, monelle nousee ensimmäisenä mieleen kuiva ja mauton ruoka, johon mihin tahansa veitsi ei pysty.

Oikein valmistettuna porsaankyljykset ovat kuitenkin todella herkullista ruokaa, joka maistuu hienommallakin aterialla. Seuraavia ohjeita seuraamalla viikonloppuateriasi on pelastettu.

1. Osta luullista lihaa

Laadukas raaka-aine takaa laadukkaan aterian. Tee siis itsellesi palvelus ja panosta laadukkaaseen lihaan. Porsaankylkiä ostettaessa kannattaa valita mieluiten luullinen, hieman marmoroitunut liha, sillä luu ja rasva pitävät lihan mehevänä ja mureana.

LUE LISÄÄ LIHASTA: Mitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihasta

2. Lisää makua marinadilla

Mauttomuus on yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi porsaankyljykset jäävät usein kauppojen hyllyille. Yksinkertainen, haposta ja mausteista syntyvä marinadi ratkaisee tämän ongelman hetkessä.

porsaankyljys porsaanlihaTuoreet yrtit antavat kyljyksille makua.Shutterstock

Happo, kuten sitruunamehu tai viinietikka, rikkovat lihan proteiinin tehden lihasta murean samalla, kun suola, yrtit ja muut haluamasi mausteet antavat lihaan makua. Lihan kannattaa antaa marinoitua jääkaapissa vähintään 3–4 tuntia, mutta ei kuitenkaan yli 12 tuntia.

3. Nosta hyvissä ajoin huoneenlämpöön

Marinoitunut liha kannatta nostaa huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistusta. Tämä takaa sen, että liha kypsyy kauttaaltaan, ja lihasnesteet pysyvät lihan sisällä kypsennysprosessin aikana.

Muista pyyhkiä liha talouspaperilla ylimääräisestä marinadista ennen kypsennystä.

LUE MYÖS: Grillauksen Suomen mestari muistuttaa yleisestä grillausmokasta – ”muuten kaikki hyvät lihasnesteet valuvat leikkuulaudalle

4. Aloita pannulta, jatka uunissa

Paras lopputulos syntyy, kun paistat lihan pinnan kiinni pannussa ja jatkat kypsennystä uunissa. Pannulla paistaminen antaa lihaan paitsi rapean ja maukkaan pinnan, myös makua. Viimeistelemällä lihan uunissa varmistat, että liha on taatusti kauttaaltaan kypsää.

5. Lisää pinnalle lihalientä (ja voita)

Ennen uuniin laittamista porsaankyljykset kannattaa valella kanaliemellä, joka suojaa lihaa kuivumiselta. Myöskään muutama ruokalusikallinen voita ei ole pahitteeksi.

6. Käytä paistomittaria

Paistomittari on helpoin tapa varmistaa, että liha kypsyy riittävästi, mutta ei liikaa. Porsaankyljysten sisälämpötilan tulisi olla noin 63 astetta. 

shutterstock_503119015

7. Anna levätä ennen syömistä

Kun liha on kypsää, anna sen levätä pöydällä folioon käärittynä noin kymmenen minuuttia ennen tarjoilua. Jos leikkaat lihan liian aikaisin uunista pois ottamisen jälkeen, lihasnesteet valuvat helposti lautaselle. Pieni vetäytymishetki takaa, että ruokasi säilyy mehevänä loppuun saakka.

Lähde: HuffingtonPost

Lisää aiheesta:

Ethän lisää korppujauhoja lihapullataikinaan? Tyypillinen moka voi pilata maun ja rakenteenJulkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvinOnnistu kalan grillauksessa joka kerta! Tämä valmistustapa takaa mehukkaan lopputuloksen Taas kuivaa broileria? Nämä helpot, mutta tärkeät työvaiheet takaavat mehukkaan lopputuloksenSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettäÄlä käytä vähärasvaista lihaa! Korjaa nämä 7 yleisintä pataruokavirhettä
RuoanlaittoLihaMakuja
Paistomittari takaa mehevän lopputuloksen.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 6.9.09:44
    Ruoka

    Onko sinulla halpispaistinpannu? Näin sille kannattaisi aina tehdä liedellä

  • 3.9.17:34
    Ruoka

    Varo! Yleinen virhe pilaa paistinpannun: "Suomalaisten perisynti"

  • 17.8.09:46
    Ruoka

    Ykköshaastaja pizzalle! Tee itse herkullinen tonnikalapinsa

  • 15.8.07:45
    Ruoka

    Kari Aihinen muistuttaa "unohdetusta ruoasta" – terveellistä ja proteiinipitoista

  • 11.8.09:00
    Ruoka

    Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?