16:56

Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksen

Videolla näytetään, kuinka ammattilainen paloittelee porsaan.

Seuraavia vinkkejä noudattamalla lautasellesi päätyy maukkaita ja mureita kyljyksiä, joita kehtaa tarjota hienommissakin juhlissa. 

Kun puhutaan porsaankyljyksistä, monelle nousee ensimmäisenä mieleen kuiva ja mauton ruoka, johon mihin tahansa veitsi ei pysty.

Oikein valmistettuna porsaankyljykset ovat kuitenkin todella herkullista ruokaa, joka maistuu hienommallakin aterialla. Seuraavia ohjeita seuraamalla viikonloppuateriasi on pelastettu.

1. Osta luullista lihaa

Laadukas raaka-aine takaa laadukkaan aterian. Tee siis itsellesi palvelus ja panosta laadukkaaseen lihaan. Porsaankylkiä ostettaessa kannattaa valita mieluiten luullinen, hieman marmoroitunut liha, sillä luu ja rasva pitävät lihan mehevänä ja mureana.

2. Lisää makua marinadilla

Mauttomuus on yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi porsaankyljykset jäävät usein kauppojen hyllyille. Yksinkertainen, haposta ja mausteista syntyvä marinadi ratkaisee tämän ongelman hetkessä.

Happo, kuten sitruunamehu tai viinietikka, rikkovat lihan proteiinin tehden lihasta murean samalla, kun suola, yrtit ja muut haluamasi mausteet antavat lihaan makua. Lihan kannattaa antaa marinoitua jääkaapissa vähintään 3–4 tuntia, mutta ei kuitenkaan yli 12 tuntia.

3. Nosta hyvissä ajoin huoneenlämpöön

Marinoitunut liha kannatta nostaa huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistusta. Tämä takaa sen, että liha kypsyy kauttaaltaan, ja lihasnesteet pysyvät lihan sisällä kypsennysprosessin aikana.

Muista pyyhkiä liha talouspaperilla ylimääräisestä marinadista ennen kypsennystä.

4. Aloita pannulta, jatka uunissa

Paras lopputulos syntyy, kun paistat lihan pinnan kiinni pannussa ja jatkat kypsennystä uunissa. Pannulla paistaminen antaa lihaan paitsi rapean ja maukkaan pinnan, myös makua. Viimeistelemällä lihan uunissa varmistat, että liha on taatusti kauttaaltaan kypsää.

5. Lisää pinnalle lihalientä (ja voita)

Ennen uuniin laittamista porsaankyljykset kannattaa valella kanaliemellä, joka suojaa lihaa kuivumiselta. Myöskään muutama ruokalusikallinen voita ei ole pahitteeksi.

6. Käytä paistomittaria

Paistomittari on helpoin tapa varmistaa, että liha kypsyy riittävästi, mutta ei liikaa. Porsaankyljysten sisälämpötilan tulisi olla noin 63 astetta. 

7. Anna levätä ennen syömistä

Kun liha on kypsää, anna sen levätä pöydällä folioon käärittynä noin kymmenen minuuttia ennen tarjoilua. Jos leikkaat lihan liian aikaisin uunista pois ottamisen jälkeen, lihasnesteet valuvat helposti lautaselle. Pieni vetäytymishetki takaa, että ruokasi säilyy mehevänä loppuun saakka.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja