Osaatko sinä arvioida oikein grillatun lihan kypsyyden? HKScanin vuonna 2019 teettämän grillaustutkimuksen mukaan moni suomalainen ei hallitse kypsyyden arviointia.
Videolla pikaohjeet grillimakkaran paistamiseen.
Lihan kypsyyden arvioiminen tuottaa grillaajille eniten päänvaivaa. Erityisesti broilerin grillaamisessa kypsyyden arviointi tuntuu vaikealta. Tämä tuli esiin HKScanin teettämässä grillaustutkimuksessa, johon vastasi yli tuhat henkilöä. Virheet voisi kuitenkin välttää, jos opettelisi käyttämään lihalämpömittaria.
Lihan oikean kypsyys:
Porsaanliha
- Fileet 68 – 75 astetta.
- Muut osat 75 – 85 astetta.
Vinkki: Voit nostaa lihan vetäytymään, kun lihalämpömittari osoittaa 65 asteen lukemaa. Vetäytyessä lämpötila nousee oikeaan kypsyyslämpötilaan (68 - 75 astetta)
Naudanliha
- 51 – 54 astetta = verinen/ rare
- 60 – 63 astetta = puolikypsä/ rosee/medium
- 70 astetta = kypsä/ well done
Broilerinliha
- 75 astetta
Yksi suosituimmista grillilihoista on marinoitu porsaan ulkofileepihvi.
– Mehevän pihvin sijaan moni saa lautaselleen aivan liian kuivaksi grillatun ”kengänpohjan”. Virhe tehdään siinä, että pihviä paistetaan liian kauan, käännetään moneen kertaan, ja varmuuden vuoksi vielä uudelleen ja uudelleen, HK:lta muistutetaan.
