Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"

0:55Näin grillaat makkaran oikein
Julkaistu 19.06.2020 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Osaatko sinä arvioida oikein grillatun lihan kypsyyden? HKScanin vuonna 2019 teettämän grillaustutkimuksen mukaan moni suomalainen ei hallitse kypsyyden arviointia.

Videolla pikaohjeet grillimakkaran paistamiseen.

Lihan kypsyyden arvioiminen tuottaa grillaajille eniten päänvaivaa. Erityisesti broilerin grillaamisessa kypsyyden arviointi tuntuu vaikealta. Tämä tuli esiin HKScanin teettämässä grillaustutkimuksessa, johon vastasi yli tuhat henkilöä. Virheet voisi kuitenkin välttää, jos opettelisi käyttämään lihalämpömittaria.

Lihan oikean kypsyys:

Porsaanliha
- Fileet 68 – 75 astetta.
- Muut osat 75 – 85 astetta.
Vinkki: Voit nostaa lihan vetäytymään, kun lihalämpömittari osoittaa 65 asteen lukemaa. Vetäytyessä lämpötila nousee oikeaan kypsyyslämpötilaan (68 - 75 astetta)

Naudanliha
- 51 – 54 astetta = verinen/ rare
- 60 – 63 astetta = puolikypsä/ rosee/medium
- 70 astetta = kypsä/ well done

Broilerinliha
- 75 astetta

Yksi suosituimmista grillilihoista on marinoitu porsaan ulkofileepihvi.

– Mehevän pihvin sijaan moni saa lautaselleen aivan liian kuivaksi grillatun ”kengänpohjan”. Virhe tehdään siinä, että pihviä paistetaan liian kauan, käännetään moneen kertaan, ja varmuuden vuoksi vielä uudelleen ja uudelleen, HK:lta muistutetaan.

Oikeaoppinen grillaaminen on kuitenkin helppoa: Laita pihvi kuumaan grilliin ja käännä vain yhden kerran silloin, kun lihan pinta pisaroi. Lihan pinnan pisarointi on hiukan erilaista porsaan, naudan ja broilerin lihoissa, sekä marinoiduissa ja marinoimattomissa lihoissa.

– Hyvä apuväline oikean grillaustekniikan ja -ajan löytämiseksi on lihalämpömittari. Laita mittarin piikki pihviin samalla tavalla, kuin laittaisit puhelimeen laturin piuhan kiinni. Työnnä mittarin piikki suunnilleen pihvin puoliväliin ja seuraa pihvin sisälämpötilaa, ohjeistaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Paksummissa lihapaloissa lihalämpömittarin piikki tulee työntää mahdollisimman keskelle lihapalaa. Jos lihassa on luuta, niin mittarin pää ei saa ottaa luuhun kiinni, koska luu on aina kuumempaa, kuin ympärillä oleva liha.

Luulliset lihat kannattaa aina grillata epäsuorassa lämmössä ja grillaamiseen varata reilusti aikaa. Lihan kypsyyden voi helposti arvioida pyöräyttämällä luuta.

– Ota talouspaperilla luusta kiinni ja pyöräytä. Grilliherkkusi on kypsää, kun luu irtoaa lihasta. Varo ettet polta näppejäsi, opastaa Lamminaho.

Lue myös: Tiedätkö, mitä tapahtuu, jos hankaat sipulin puolikkaalla grilliä? Yllättävässä niksissä myös lisäbonus

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2019.

Lähde: HK

Lisää aiheesta:

Lihajohtaja Mikon kolme tärkeintä grillausohjetta – älä ainakaan tee lihalle näin: "Lopputulos on taatusti kuiva"Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaLihajohtaja Mikko nimeää kolme tärkeintä sääntöä grillaukseen: "Yleisin virhe tehdään nimenomaan hiiligrillin kanssa"Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä yleisin emämoka: "Virhe tehdään siinä"Liha-alan ammattilainen listasi viisi takuuvarmaa vinkkiä: Näillä neuvoilla onnistut lihan grillaamisessa – ainaSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
RuokaGrillausJuhannusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan