Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"

0:55 Näin grillaat makkaran oikein

Osaatko sinä arvioida oikein grillatun lihan kypsyyden? HKScanin vuonna 2019 teettämän grillaustutkimuksen mukaan moni suomalainen ei hallitse kypsyyden arviointia.

Videolla pikaohjeet grillimakkaran paistamiseen.

Lihan kypsyyden arvioiminen tuottaa grillaajille eniten päänvaivaa. Erityisesti broilerin grillaamisessa kypsyyden arviointi tuntuu vaikealta. Tämä tuli esiin HKScanin teettämässä grillaustutkimuksessa, johon vastasi yli tuhat henkilöä. Virheet voisi kuitenkin välttää, jos opettelisi käyttämään lihalämpömittaria.

Lihan oikean kypsyys:

Porsaanliha
- Fileet 68 – 75 astetta.
- Muut osat 75 – 85 astetta.
Vinkki: Voit nostaa lihan vetäytymään, kun lihalämpömittari osoittaa 65 asteen lukemaa. Vetäytyessä lämpötila nousee oikeaan kypsyyslämpötilaan (68 - 75 astetta)

Naudanliha
- 51 – 54 astetta = verinen/ rare
- 60 – 63 astetta = puolikypsä/ rosee/medium
- 70 astetta = kypsä/ well done

Broilerinliha
- 75 astetta

Yksi suosituimmista grillilihoista on marinoitu porsaan ulkofileepihvi.

– Mehevän pihvin sijaan moni saa lautaselleen aivan liian kuivaksi grillatun ”kengänpohjan”. Virhe tehdään siinä, että pihviä paistetaan liian kauan, käännetään moneen kertaan, ja varmuuden vuoksi vielä uudelleen ja uudelleen, HK:lta muistutetaan.

Oikeaoppinen grillaaminen on kuitenkin helppoa: Laita pihvi kuumaan grilliin ja käännä vain yhden kerran silloin, kun lihan pinta pisaroi. Lihan pinnan pisarointi on hiukan erilaista porsaan, naudan ja broilerin lihoissa, sekä marinoiduissa ja marinoimattomissa lihoissa.

– Hyvä apuväline oikean grillaustekniikan ja -ajan löytämiseksi on lihalämpömittari. Laita mittarin piikki pihviin samalla tavalla, kuin laittaisit puhelimeen laturin piuhan kiinni. Työnnä mittarin piikki suunnilleen pihvin puoliväliin ja seuraa pihvin sisälämpötilaa, ohjeistaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Paksummissa lihapaloissa lihalämpömittarin piikki tulee työntää mahdollisimman keskelle lihapalaa. Jos lihassa on luuta, niin mittarin pää ei saa ottaa luuhun kiinni, koska luu on aina kuumempaa, kuin ympärillä oleva liha.

Luulliset lihat kannattaa aina grillata epäsuorassa lämmössä ja grillaamiseen varata reilusti aikaa. Lihan kypsyyden voi helposti arvioida pyöräyttämällä luuta.

– Ota talouspaperilla luusta kiinni ja pyöräytä. Grilliherkkusi on kypsää, kun luu irtoaa lihasta. Varo ettet polta näppejäsi, opastaa Lamminaho.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2019.

Lähde: HK

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja