Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nyt tuli yllätys! Suomalaisten yleinen tapa valmistaa broilerinliha onkin turha

Kotimaista broileria ei tarvitse kypsentää täysin kuivaksi.
Kotimaista broileria ei tarvitse kypsentää täysin kuivaksi. Shutterstock
Julkaistu 30.03.2017 17:30

MTV LIFESTYLE

Asiantuntija kertoo, miten grilliruoasta saa terveellisempää ja mikä on tuolloin paras kypsyysaste lihalle.

HK:n ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen kertoo, että myös grilliruoka voi olla terveellisempää. Käkönen kertoi torstaina HK:n tilaisuudessa vinkkejä muun muassa lihan kypsentämiseen. Jos lihan haluaa syödä mahdollisimman terveellisenä grillistä, ei sitä kannata ylikypsentää.

Terveellisempää grilliruokaa:

1. Älä riko lihan pintaa. Näin lihasnesteet ja lihan rasva eivät valu liekkeihin.
2. Suosi marinadeja. Marinadi lihan pinnalla mureuttaa lihaa ja suojaa sen pintaa kuuman kypsennyksen aikana. 
3. Älä paista lihaa liian kypsäksi ja mustaksi. Tällöin sen pinnalle muodostuu haitallisia PAH-yhdisteitä. Sama pätee myös kasviksiin.

– Suosi punaisessa lihassa medium-kypsyyttä, liha pysyy näin mehevämpänä ja terveysriskitkin ovat rajusti kypsennettyä lihaa pienemmät.

Tämä valmistustapa ehkäisee terveydelle haitallisten PAH-yhdisteiden muodostumisen. Eviran mukaan PAH-yhdisteitä on havaittu erityisesti tuotteissa, joita on paahdettu, savustettu, grillattu ja kuivattu.

Kotimaisen broilenlihan voikin jättää jopa punertavaksi

Tarkkana kannattaa olla myös broilerinlihan kanssa, muistuttaa Käkönen. Suomalaisten yleinen tapa kypsentää broileri lähes rutikuivaksi grillissä on ravitsemusasiantuntijan mukaan täysin turha.

Muista! Evira suosittelee kypsentämään broilerin aina vähintään 75-asteiseksi, jotta lihan mahdollisesti sisältämät kampylobakteerit tuhoutuvat. Vaikka salmonellariskiä ei kotimaisessa broilerissa siis ole, ei broilerinlihaa kannata jättää liian raa'aksi kampylobakteerin vuoksi.

– Suomessa voi turvallisesti jättää broilerinkin hieman punertavaksi. Suomalaisessa broilerissa ei ole salmonellaa. Piste.

Älä siis paista turhaan broileria rutikuivaksi vaan jätä se ensi kerralla suosiolla hieman raaemmaksi – kun kyse on nimenomaan kotimaisesta broilerista. Rintafileiden sijaan grillissä kannattaa kokeilla esimerkiksi rasvaisempia broilerin paistileikkeitä.

Lisäys 30.3. klo 21.36: Lisätty tieto Eviran suosituksesta.

***

0:27Tee itse herkullinen caesar-salaatti

Lisää aiheesta:

4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioidaBroilerinfileistä täydellisen meheviä helposti: "Paras tapa valmistaa"Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä yleisin emämoka: "Virhe tehdään siinä"Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenTätä kannattaa kokeilla, jos välttelee kaloreita: Terveellisin tapa kypsentää broileri
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä