Tiesitkö? Suosituilla kesäpuuhilla voi olla vaikutusta sperman laatuun

Onko saunasta oikeasti terveydellistä hyötyä? 8:21
KATSO MYÖS: Vaikka saunominen ei tee hyvää siittiöille, on sillä useita positiivisia terveysvaikutuksia. Diakonissalaitoksen lääketieteellinen johtaja Jarmo Kantonen kertoo videolla saunomisen erilaisista terveyshyödyistä.

Peniksellisen ihmisen keho tuottaa miljoonia siittiöitä päivässä, mutta ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa siittiöiden laatuun. Esimerkiksi tietyt suomalaiset kesäperinteet voivat heikentää sperman laatua.

Suomessa lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoon hakeutuu vuosittain arviolta 3 000–4 000 paria tai itsellistä naista. Tutkimusten yhteydessä 30–50 prosentilla tutkituista miehistä löytyy heikentynyt sperman laatu, mutta se ei läheskään aina yksin selitä pariskunnan lapsettomuutta, kertoo Duodecim.

Sperman laatuun voi vaikuttaa jonkin verran elintavoillaan ja valinnoillaan ja niihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silloin, jos yrittää saada lasta kumppaninsa kanssa. 

Näin löylyt ja paljussa lilluminen vaikuttavat sperman laatuun

Paljussa kylpeminen tai saunominen voivat johtaa kivesten ylikuumenemiseen, mikä erään tutkimuksen mukaan johtaa merkittävään siittiötuotannon heikkenemiseen, kertoo Health-lehti.

Tämä johtuu siitä, että kivekset eivät kykene tuottamaan siittiöitä kunnolla, jos niiden lämpötila nousee muun kehon lämpötilan tasolle tai sen yli. Optimaalinen lämpötila kiveksille on 2–4 celsiusastetta viileämpi kuin elimistön lämpötila. Tämä edistää laadukkaan sperman tuotantoa.

– Mikäli kivesten lämpötila nousee yli 36,7 celsiusaseteen, sperman tuotanto lakkaa, sanoo hedelmällisyysspesialisti Hal Danzer, Health-lehdessä.

Urologi Paul Shinin mukaan liian lämpimät kivekset voivat vaikuttaa siittiöiden määrään, liikkuvuuteen ja rakenteeseen negatiivisesti.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että kuumuus heikentää siittiöiden tuotantoa vain rajatun aikaa ja toiminta palaa normaaliksi myöhemmin.

Tee myös hauska ja opettavainen testi: Testaa, kuinka hyvin tunnet miesten sukuelinten anatomian

Saunomista ja paljuilua kannattanee kuitenkin välttää tai rajoittaa, jos vauvahaaveet ovat ajankohtaisia, sillä urologi Paul Shinin mukaan altistuminen kostealle kuumuudelle voi vaikuttaa siittiöihin pitkän aikaa.

– Siittiöillä kestää kauan kypsyä valmiiksi asti, minkä vuoksi siittiöiden tuotantoon ja laatuun vaikuttavien tapojen välttäminen tai rajaaminen tuottavat tulosta vasta kolmen tai pahimmillaan yhdeksän kuukauden kuluttua, Shin varoittaa.

Asiantuntijat suosittelevatkin nauttimaan saunan lämmöstä vain alle 20 minuuttia kerrallaan ja vähentämään saunakertoja. Yhdysvaltalaisutkimuksen mukaan tämä pätee jo yli 40-asteisiin saunoihin.

Mitä harvemmin saunot kuumassa, sen parempi siittiöille.

Alkoholi, kohtuullisissakin määrin, vaikuttaa siittiöiden laatuun

Muutama kalja tai lonkero saunassa, paljussa tai aurinkoisella terassilla nautittuna kuulunee usean suomalaisen kesärutiineihin sekin, mutta siinä jälleen yksi tapa, joka heikentää siittiötuotantoa, kertoo Mehiläinen.

Jo kohtuukäyttö voi heikentää siittöiden tuotantoa, mutta etenkin runsas alkoholinkäyttö heikentää kivesten testosteronin tuotantoa ja sitä kautta siittiöiden muodostumista.

Lue myös:

    Uusimmat