Mies, tee säännöllisesti tämä tarkastus! Avainasemassa yleistyvän syövän löytymisessä

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syöpä on usein varhaisvaiheessaan oireeton tai vähäoireinen. Videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta pitäisi huolestua.

Kivessyöpä on nuorten miesten yleisin syöpä, jonka ilmaantuvuus länsimaissa on kasvussa. Muutosten havainnointi on avainasemassa kivessyövän varhaisen löytymisen kannalta.

Siinä missä naisten tulisi tutkia rintansa kuukausittain, kannattaisi miesten tunnustella säännöllisesti kiveksiään. Kivessyöpä on harvinainen, mutta yleistyvä syöpä. Syöpäjärjestöjen mukaan tapauksia on eniten nuorilla, 25–39-vuotiailla miehillä.

Tavallisin kivessyövän oire on kiveksen suureneminen tai kiveksessä tuntuva kyhmy, jonka joko potilas itse tai hänen kumppaninsa on havainnut. Kasvain tuntuu tyypillisesti kiinteänä tai kumimaisena kiinteytenä kiveksen sisällä.

Joillain kiveksen kiinteys muuttuu kovemmaksi tai kives kipuilee. Levinnyt syöpä voi aiheuttaa selkä- tai vatsakipua, hengenahdistusta tai veristä yskää.

Näin tutkit kiveksesi

Molemmat kivekset tulisi tutkia käsin pitämällä kivestä peukalon ja muiden sormien välissä ja pyörittelemällä sitä. Huomiota pitää kiinnittää mahdollisiin kyhmyihin tai muutoksiin kiveksen pinnassa.

Normaali kives on pinnaltaan tasainen. Yhtäkkinen muutos kivesten koossa tai muodossa onkin syy tutkia asiaa tarkemmin.

– Normaalisti kivespussit tuntuvat sileiltä, eli mikäli havaitsee sisällä olevan jotain poikkeavaa tai epäsäännöllistä, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Huolestuttava merkki on myös se, että kivesvaivoja ja imusolmukesuurentumia nivusissa ilmenee samanaikaisesti, onkologi Olga Maslennikova sanoo Docrates Syöpäsairaalan tiedotteessa.

Omaseuranta on erityisen tärkeää, jos lähisukulaisilla on todettu kivessyöpä tai itseltä on hoidettu laskeutumaton kives. Piilokiveksisyys on tunnetuin kivessyövälle altistava tekijä. Pienellä osalla sama sairaus on ollut isällä tai veljellä. Myös ympäristötekijöillä voi olla vaikutusta kivessyövän syntyyn.

Kivessyövän ennuste on hyvä

Kivessyövän ennuste on hyvä, ja varhaisessa vaiheessa todettu sairaus voidaan parantaa. Ensisijainen hoito on kiveksen poistoleikkaus. Toisen kiveksen poistaminen ei yleensä vaikuta seksuaalisuuteen tai hedelmällisyyteen. Yleensä syöpää esiintyy vain toisessa kiveksessä.

Edenneitä kivessyöpiä hoidetaan leikkauksen lisäksi sädehoidolla tai solunsalpaajilla.

Lähteet: Docrates Syöpäsairaala, Syöpäjärjestöt 1 & 2, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat