Tiesitkö, että pajunkissojen keräämiseen tarvitaan lupa – ethän riko lakia?

Kevät tekee tuloaan ja luonto alkaa pikku hiljaa heräillä talviuniltaan. Ensimmäisiä keväänmerkkejä ovat valkotupsuiset pajunkissat, joita kerätään pääsiäisen ympärillä.

Tiesitkö, että pajunkissoja ei saa katkoa ilman lupaa? Omilta mailtaan tai kotipihaltaan saa tietenkin kerätä mitä haluaa, mutta esimerkiksi kaupunkiasujan täytyy olla tarkempi.

Jokamiehenoikeudet rajoittavat luontokappaleiden keräämistä. Ilman maanomistajan suostumusta puusta ei saa katkoa oksia, kuoria, käpyjä tai muita puun osia. Eläviä tai kuolleita puita ei saa myöskään kaataa. Kiviäkään ei saisi kerätä maasta tai vedestä ilman maanomistajan lupaa.  

Myös maahan kaatuneen puun ottamiseen tarvitaan maanomistajan suostumus. Kuitenkin maahan pudonneita risuja, lehtiä, neulasia, tuohta tai kaarnaa saa kerätä. Pajunoksia näkee harvemmin maahan pudonneena, joten keräämiseen tarvitaan lain mukaan aina maanomistajan lupa, ellei oksia kerää omilta mailta.

Kuinka tarkkana pajunkissojen kerääjän täytyisi siis olla?

– Pajunkissoja on kerätty perinteisesti sen kummempia lupia kysymättä, koska maanomistaja ei yleensä koe taloudellista menetystä muutamasta pajunoksasta tien varrelta. Periaatteessa siis lupa pitäisi kysyä. Jos on kysymys kaupungin maasta, niin kaupungin kiinteistöyksiköstä voi asiaa tiedustella, neuvoo ympäristöneuvos Pekka Tuunanen.

Muista siis aina pyytää maanomistajalta lupa. Kaupungilta luvan saa yleensä helposti.

Lue myös:

    Uusimmat