Tiesitkö? Arkisella juomalla voi olla negatiivisia vaikutuksia suoliston terveyteen

Ei vain vatsavaivoja: Tätä on elämä näkymättömän suolistosairauden kanssa 9:10
KATSO MYÖS: Sannalla todettiin abivuonna krooninen suolistosairaus – tämä ensioire pelästytti.

Voiko kivennäisvettä juoda huoletta päivittäin? Asiantuntijat selittävät mahdolliset riskit.

Moni meistä juo hiilihapotettua tai kivennäisvettä päivittäin, eikä sen ajatella olevan millään lailla epäterveellistä.

Osalle hiilihapotetut juotavat voivat kuitenkin aiheuttaa turvotusta ja närästystä sekä hankaloittaa ruoansulatusta ja aktivoida ärtyneen suolen oireyhtymää, kirjoittaa Huffpost.

Onko hiilihapotettua vettä tai muita virvoitusjuomia siis turvallista juoda päivittäin?

Onko hiilihapotettu vesi pahaksi suolistolle?

Ihmisten kehot reagoivat hiilihappoon eri tavoilla. Jos henkilöllä on jo valmiiksi jokin suolisto-ongelma, hiilihapotetut juomat voivat aiheuttaa tiettyjä oireita.

– Hiilihapotetulla vedellä voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia suoliston terveyteen, riippuen yksilöllisestä herkkyydestä ja siitä, millaista vettä juodaan, gastroenterologi Kenneth Brown kertoo Huffpostille.

Suurimmalle osalle ihmisistä hiilihapotetun veden ei pitäisi asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa mitään ongelmia.

– Kivennäisvesi voi aiheuttaa närästysoireita, kaasua tai turvotusta kenelle tahansa. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan koe näitä oireita juodessaan tölkillisen kivennäisvettä, gastroenterologi Peter Stein toteaa.

Jos henkilöllä on entuudestaan esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä tai refluksitauti tai jos häntä ylipäätään turvottaa usein, hiilihapotettu vesi voi laukaista oireita.

Ravitsemusterapeutti Kaytee Hadleyn mukaan tämä johtuu siitä, että hiilihapotettu vesi tuo jo entuudestaan herkkään vatsaan lisää kaasua.

Pidä silmällä lisäaineita

Hiilihapon lisäksi jotkin kivennäisvedet aiheuttavat ruoansulatusongelmia niiden sisältämien lisäaineiden takia.

Usein kivennäisvesi on vain sitä itseään, mutta jos kivennäisvedessä on jokin tietty maku, se saattaa sisältää lisäaineita, kuten makeutusaineita tai sokeria.

Keinotekoisten makeutusaineiden vaikutuksesta suoliston terveyteen kaivattaisiin Kenneth Brownin mukaan vielä lisätutkimuksia, mutta esimerkiksi juuri ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivien saattaa olla hankala sulattaa niitä. Tämä voi johtaa turvotukseen, lisääntyneeseen kaasun tuotantoon, vatsakramppeihin sekä yleiseen epämukavuuden tunteeseen.

Lisäaineet voivat Brownin mukaan myös häiritä suoliston mikrobiomia ja pahentaa herkän ruoansulatuksen omaavien henkilöiden oireita.

– Tutkimukset osoittavat, että keinotekoiset makeutusaineet muuttavat suoliston mikrobiomia. Jos aiot juoda kivennäisvettä, valitse sellainen, jossa on vähän ainesosia – vältä keinotekoisia makeutusaineita ja lisättyä sokeria tai mehua, ravitsemusterapeutti Emily Spurlock sanoo.

Happamuus voi vahingoittaa hampaiden kiillettä

Delish-sivuston haastatteleman ravitsemusterapeutti Kim Yawitzin mukaan hiilihapotettu vesi on happamampaa kuin tavallinen hanavesi.

– Suurten määrien juominen voi vahingoittaa hampaiden kiillettä, jolloin olet alttiimpi reikiintymiselle, Yawitz toteaa.

Katso myös: Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Erikoishammaslääkäri Timo Kallion viisi vinkkiä suuhygieniaan.

Lähteet: Huffpost, Delish

Lue myös:

    Uusimmat