Uusi suomalaiskeksintö sai hirvionnettomuudet nolliin Suomen pääväylällä – näin se toimii

Uusi tekniikka varoittaa autoilijoita ja häätää hirvet 9:54
Uusi tekniikka varoittaa autoilijoita ja häätää hirvet.

Hirvieläimille pystytettiin "näkymätön suojatie" eli uudenlainen hirvivaroitusjärjestelmä Nousiaisissa Varsinais-Suomessa, kertoo älykkäitä liikenneturvallisuusratkaisuja kehittävä InnoTrafik tiedotteessaan.

Kahden liittymän väliselle tieosuudelle valtatie 8:lle pystytetty varoitusjärjestelmä varoittaa autoilijoita vilkkuvaloin, kun hirvieläimiä kuten hirviä tai kauriita havaitaan ajoradan läheisyydessä.

Kyseisellä tienpätkällä hirvieläimiä varten on jätetty aukko hirviaitaan, jotta eläimet pääsevät kulkemaan tien toiselle puolelle.

– Riista-aidat ohjaavat hirvieläinten kulun tähän aukkokohtaan, jonka kautta tien on ylittänyt jopa 30 hirvieläintä päivässä. Riski kolariin ilman varoitusjärjestelmää on merkittävä, sanoo Suomen riistakeskuksen hirvitalousaluesuunnittelija Antti Rinne tiedotteessa.

Uudenlainen hirvivaroitusjärjestelmä varoittaa autoilijoita tiellä toikkaroivista eläimistä 1:39
Uudenlainen hirvivaroitusjärjestelmä varoittaa autoilijoita tiellä toikkaroivista eläimistä.

Kyseessä on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Suomen riistakeskuksen ja InnoTrafikin yhteinen tutkimusprojekti, jolla pyritään selvittämään kyseisen varoitusjärjestelmän toimivuutta sekä sen vaikutuksia ajonopeuksiin ja onnettomuuksiin.

Lisäksi pyritään selvittämään, vaikuttaako aktiivinen varoittaminen kuljettajien käyttäytymiseen pitkällä aikajaksolla hirvieläinonnettomuuksia vähentävästi.

Alustavien tulosten perusteella autoilijat ovat vähentäneet merkittävästi ajonopeuttaan nähdessään varoituksen hirvieläimestä, tiedotteessa kerrotaan.

Virhehälytykset minimoitu

Järjestelmän kokeilu alkoi viime vuoden toukokuussa.

Tämän jälkeen kyseisellä tieosuudella ei ole tiedotteen mukaan tapahtunut ainuttakaan hirvieläinonnettomuutta. Edellisvuonna hirvi- ja kauriskolareita sattui kyseisellä tieosuudella yhteensä 12.

Järjestelmässä on myös ihmispuhetta tuottava riistaäänimajakka, jonka avulla hirvieläimiä pyritään pelottelemaan ja ohjaamaan ylittämään tie hirviaidan aukkokohdasta.

Kyseessä on suomalainen innovaatio. Varoitusjärjestelmän vilkkuvalojen aktivoimiseen käytetään muun muassa infrapunavaloa ja tutkaa. Mahdolliset toistuvat väärät hälytykset saattavat syödä järjestelmän uskottavuutta autoilijoiden silmissä ja tähän on kiinnitetty huomiota.

– Virhehälytykset pyritään minimoimaan järjestelmää optimoimalla ja toimintavarmuutta lisäämään, jotta järjestelmä voisi tulevaisuudessa tarjota kilpailukykyisen ja luotettavan vaihtoehdon hirvieläinonnettomuuksien ehkäisemiseen, kertoo tiedotteessa liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan tieliikenteessä tapahtui viime vuonna  12 826 riistaonnettomuutta. 1 515 näistä oli hirvikolareita.

Alueellisesti katsottuna suurin osa riistaonnettomuuksista tapahtui Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Katso jutun alussa olevalta videolta miten hirvivaroitusjärjestelmä varoittaa autoilijoita ennakolta, kun eläimiä on tien läheisyydessä.

Neljä helppoa tapaa pienentää hirvikolarin riskiä 0:32
Katso videolta neljä helppoa vinkkiä hirvikolaririskin pienentämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat