Tiedätkö, mikä oikeastaan on luontaistuote?

Luontaistuote – jotain luontaista ja hyvää se kai on? Apteekkari Onerva Pekkonen avaa termin ja kertoo, kuka luontaistuotteita Suomessa luokittelee.

Luontaistuotteella viitataan kasvi-, kivi- ja eläinkunnista tai bakteereista saataviin aineisiin, jotka on tarkoitettu ylläpitämään terveyttä ravinnon täydennyksenä.

– Luontaistuotteella pitää olla jokin hyvä ominaisuus – sellainen vaikutus tai ainesosa, jota ihminen tarvitsee. Sillä perusteella se saa statuksensa, apteekkari Onerva Pekkonen kertoo.

Maailmassa arvioidaan olevan yli 160 000 potentiaalista terveyttä edistävää kasvilajia. Noin 60 000 niistä on kemiallisesti ja biologisesti testattuja.

– Yli puolet nykyään käytettävien lääkeaineiden molekyyleistä on johdettu luonnon kasveista. Jo 460 vuotta ennen ajanlaskumme alkua syntynyt lääketieteen isä Hippokrates sanoi: "Olkoon ravinto lääkkeesi".

Valmistus entistä teollisempaa

Luontaistuotteiden valmistus on muuttunut teollisemmaksi.

– Lisäaineiden käyttö on minimoitu. Nykyään kasveista tehdään pillereitä, puristeita ja tippoja, joita annostelemalla saadaan haluttu vaikutus, Pekkonen sanoo.

Suomessa luontaistuotteita luokittelevat Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

– Evira valvoo ravintolisiä. Fimean myyntiluvan tai rekisteröinnin puolestaan tarvitsevat sellaiset rohdosvalmisteet, joiden vaikuttava aine on luokiteltu lääkkeelliseksi.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva, Onerva Pekkonen

Lue myös:

    Uusimmat