THL: Sikainfluenssa hävisi Suomesta

Terveysviranomaisten mukaan sikainfluenssasta on päästy Suomessa eroon.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertovat, että tällä hetkellä sikainfluenssaa ei Suomessa käytännössä tavata.

- Euroopassakin se on harvinaisuus, mutta joissakin Itä-Euroopan maissa ilmenee paikallisia epidemioita. Sen sijaan trooppisilla alueilla Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa sikainfluenssaa esiintyy laajasti, sanoo ministeriö tiedotteessan.

Suositus: Ottakaa silti rokote

Terveysviranomaiset suosittelevat kuitenkin yhä rokotteen ottamista.

Sikainfluenssa-aaltoa ei odoteta enää kevääksi Suomeen, mutta ensi influenssakaudella sikainfluenssaepidemia tulee todennäköisesti takaisin, ellei rokotusten suosio kasva. On arvioitu, että jos noin kaksi kolmasosaa väestöstä olisi rokotettu, sikainfluenssa ei äityisi uudelleen epidemiaksi. Nyt annettava sikainfluenssarokote antaa hyvän suojan sikainfluenssaa vastaan myös ensi influenssakaudella, joka alkanee loppusyksyllä, arvioi ministeriö ja THL.

Arviolta puolet suomalaisista on käynyt ottamassa rokotuksen sikainfluenssaa vastaan. Monet kunnat rokottavat tervettä aikuisväestöä maaliskuun ajan, jonka jälkeen rokotusten erityisjärjestelyt loppuvat.

Vielä ei ole päätetty, miten rokotuksia tullaan syksyllä järjestämään. On mahdollista, että erillistä sikainfluenssarokotusta ei järjestettäisi vaan suojan sikainfluenssaa vastaan saa osana kausi-influenssarokotetta. Tällöin rokote olisi maksullinen muille kuin riskiryhmiin kuuluville.

Sikainfluenssa muistuttaa monin tavoin normaalia kausi-influenssaa, mutta se kuormitti terveydenhuoltoa selkeästi kausi-influenssaa enemmän ja sairastuvuus nuorissa ikäryhmissä on suurempi. Tavalliseen kausi-influenssaan verrattuna vakavasti sairastuneissa on enemmän terveitä lapsia ja aikuisia. Myös nuorten kuolleisuus on kausi-influenssaan verrattuna suurempi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat