Mainos

THL rokotuksista: Paljon enempää emme olisi voineet tehdä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtajan Juhani Eskolan mukaan THL ei olisi voinut juurikaan paremmin toimia sikainfluenssarokotusten kanssa, vaikka useissa kaupungeissa kansalaiset ovat turhaan hytisseet jättimäisissä terveyskeskusjonoissa.

- Hirveän paljon emme voi tehdä. Ohjaamme kuntia ja yritämme tukea niitä rokotusten järjestelyissä. Käytännön järjestelyt ovat kuitenkin kuntien omissa käsissä, etenkin siis kuntien ja terveyskeskusten päätettävissä, Eskola sanoo.

- Toimitamme rokotetta niin nopeasti kuin pystymme ja yritämme taata, että rokotteet jakaantuvat tasaisesti.

Rokotteita tulee viikottain, mutta tarkkoja määriä eivät tiedä kuin lääkeyhtiöt, jos nekään. Joka viikko pitäisi siis pystyä kertomaan uudesta rokotetilanteesta nopeasti ja tehokkaasti.

Myös muissa maissa ollut ongelmia

Eskolan mukaan myös muissa maissa on kohdattu ongelmia H1N1-rokotteiden jakelussa käytännössä

- Kyllä kaikissa maissa näin laajojen rokotusten kanssa on ongelmia, samantyyppisiä kuin Suomessakin.

Niin Suomessa kuin muuallakin on kuitenkin varauduttu jo lintuinfluenssaan, joka oli sikainfluenssaa vakavampi tauti. Suunnitelmien luulisi siis olevan moneen kertaan mietittyjä.

- Silloinkaan emme päässeet niin pitkälle, eikä ollut mahdollista tehdä niin yksityiskohtaisia suunnitelmia rokotteen käytöstä. Niissäkin suunnitelmissa käytännön vastuu jakelusta oli kunnilla ja terveyskeskuksilla. Mutta jo silloin yritimme korostaa, että kunnat tekisivät valmiussuunnitelmia tällaisten tilanteiden varalle.

Ruotsi on tilannut kaksi annnosta jokaiselle ruotsalaiselle. Liikenisikö niistä esimerkiksi Suomelle rokotteita?

- En usko, että Ruotsikaan saa rokotteita sen nopeammin kuin me, eli heillekin niitä tulee tipottain. Ja jos ylimääräisiä rokotteita Ruotsilla jää talvikuukausina, silloin Suomessa luultavasti on jo saatu kaikki kiinnostuneet rokotettua.

Tärkein opetus ongelmista: etukäteisvalmistelu ja viestintä

Palautetta THL:lle on tullut paljon, sekä tiedotusvälineiden kautta että suoraan kansalaisilta.

- Kyllähän se on selvä viesti, että paremmin olisi voinut toimia. Tämän tapauksen opetuksia käymme sitten läpi, kun tilanne on ohi.

Jo nyt Eskola pystyy sanomaan, että viestintään olisi pitänyt paneutua paremmin - hän ei vain ole ihan varma, miten.

- Aika paljonhan me kesän ja syksyn aikana saimme kritiikkiä myös siitä, että aihe oli liikaa esillä. Toisaalta sitten taas tuntuu, että kun epidempia alkoi, ollaan yllättyneitä että miksi tästä ei kunnolla puhuttu.

- Emme kuitenkaan saaneet kesän ja alkusyksyn aikana, kun tilanne oli vielä rauhallinen, viestiä tarpeeksi hyvin perille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.