THL:n Salminen pitää ruotsalaisten päästämistä Suomeen riskinä – Tukholman-suurlähettiläs: "Meidän täytyy luottaa linjauksiin ja analyyseihin tilanteesta"

THL pitää ruotsalaismatkailijoiden päästämistä Suomeen erityisen riskialttiina – mitä tästä ajatellaan Tukholmassa? 7:23
THL pitää ruotsalaismatkailijoiden päästämistä Suomeen erityisen riskialttiina – mitä tästä ajatellaan Tukholmassa?

Suomen Tukholman suurlähettiläs uskoo, että THL:n Mika Salmisen kommentit Suomeen suuntaavista ruotsalaismatkailijoista perustuu asiantuntemukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen totesi Ruotsin yleisradiolle SVT:lle, että ruotsalaismatkailijoiden päästäminen Suomeen olisi riskialttiimpaa kuin esimerkiksi norjalaisten tai tanskalaisten.

Salminen pitää tilannetta ikävänä, mutta korostaa, että merkittävä ero maiden välisissä tartuntamäärissä on tosiasia.

Suomen Tukholman-suurlähettiläs Liisa Talonpoika kertoo MTV Uutiset Livelle, että hänen mukaansa Salmisen viesti oli hyvin selkeä ja perustuu varmasti asiantuntijoiden arvioihin.

– Meille ehkä tärkeintä on se, että me tiedetään, mitä Helsinki ajattelee ja mitkä ne linjaukset on. Siellä on kuitenkin se suurempi viisaus arvioida, että miten toimitaan tämmöisessä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Hän uskoo, että arvio perustuu siihen, missä vaiheessa minkäkin maan tauti- ja tartuntatilanne on.

– Meillä ei itseasiassa täällä lähetystössä ole kauheasti ammattitaitoa alkaa arvioimaan, kyseenalaistamaan tai kiistämään tai edes kommentoimaan sitä, mitä asianomaiset viranomaiset sekä täällä että Suomessa tekevät. Meidän täytyy luottaa heidän linjauksiin ja analyyseihin tilanteesta.

Talonpojan mukaan Suomen linjaukset ovat olleet viime aikoina selkeät.

– Esimerkiksi täällähän uutisoidaan aika paljon Suomea. Rajalla on erittäin hyvät ohjeet ja mielestäni viranomaiset ja poliitikot ovat kommunikoineet hyvin siitä, että mikä on tilanne ja miten toimitaan jatkossa ja milloin tulee uusia ohjeita, hän kertoo näkemyksestään.

Norjassa ja Tanskassa pohditaan parhaillaan, että pitäisikö ruotsalaisia päästää maahan, kun niiden rajat jälleen aukenevat. Asia on Talonpojan mukaan noteerattu Ruotsissa.

– Tietenkään se ehkä ei kaikkia miellytä, mutta toisaalta kyllä minulla on sellainen mielikuva, että kaikki Pohjoismaat kunnioittaa toistensa päätöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat