Oikeusjupakka suomalaisjärjestön tutkijaa vastaan jatkuu – valtavat vahingonkorvaukset uhkaavat

Oikeusprosessi kansalaisjärjestö Finnwatchin tutkijaa Andy Hallia vastaan jatkuu jälleen maanantaina. Thaimaalainen Natural Fruit -yhtiö on nostanut Hallia vastaan lukuisia oikeuskanteita vuoden 2013 jälkeen. 

Oikeudenkäyntien sarja sai alkunsa, kun suomalainen yritysten yhteiskuntavastuuta ajava kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi vuonna 2013 raportin hedelmäyhtiön työoloista. Raportin mukaan tehtaassa on syyllistytty työntekijöiden oikeuksien törkeään polkemiseen. Raportin julkaisemisen jälkeen monet mehuvalmistajat mm. Suomessa lopettivat yhteistyön Natural Fruit -yhtiön kanssa. 

Nyt Hallia syytetään kunnianloukkauksesta ja tietokonerikoksesta. Thaimaan yleinen syyttäjä aikoo viedä oikeuskäsittelyyn myös aikaisemman oikeusjutun, joka hylättiin jo kerran viime vuonna. 

– Kaikkiaan häntä voi odottaa jopa seitsemän vuoden vankeustuomio ja kymmenien miljoonien eurojen vahingonkorvaukset, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala

– Viime vuonna me voitimme tämän, eli oikeus hylkäsi nämä syytteet, mutta kaikkiaan näitä oikeusjuttuja on käynnissä neljä, ja parhaillaan tiedetään että syyttäjä on valittamassa tästä ensimmäisestäkin oikeusjutusta, eli sen käsittely tulee jatkumaan. Meille on arvioitu että tämä käsittely saattaa kestää yli kymmenen vuotta, Vartiala kuvailee. 

Hänen mukaansa kyse on lähinnä oikeudellisesta häirinnästä. 

– Kaikenkaikkiaan tämä yhtiö on nostanut meidän meidän tutkijaa vastaan neljä oikeusjuttua ja on mahdollista että niitä tulee vielä lisääkin. Tässä on kysymys tällaisesta tyypillisestä oikeudellisesta häirinnästä jonka tarkoitus ei ole hakea oikeutta vaan häiritä ihmisoikeuspuolustajien ja tutkijoiden työtä. 

Passit takavarikoitu, ylitöihin pakotettu

Finnwatchin 2013 julkaisemassa raportissa tuli esiin mm. että työntekijöiden passeja oli takavarikoitu ja töissä oli paperittomia siirtolaisia mm. Burmasta. Heille maksettiin laittoman alhaista palkkaa ja he tekivät erittäin pitkiä työpäiviä ja osittain jopa pakotettua ylityötä.

Vartialan mukaan työntekijöiden kertomukset myös oikeuden edessä ovat vahvistaneet raportin tietoja. Siitä huolimatta  toinen osapuoli eli Natural Fruit -yhtiö ei ole saanut raportissa kuvailluista laittomuuksista mitään oikeudellisia seurauksia. Yhtiö on myös kieltäytynyt työolojen auditoinneista eli esittelystä puolueettomalle kolmannelle osapuolelle. 

– Natural Fruit ei ole ollut vastaamassa työoloistaan oikeudessa millään tavalla. Oikeudenkäynnissä on kyllä kuultu työntekijöitä jotka ovat todistaneet laittomuuksista tehtailla mutta siitä huolimatta meidän tutkijamme on syytettyjen penkillä, eikä Natural Fruit ei ole saanut mitään seuraamuksia tästä, Vartiala toteaa. 

Myyntivolyymit kasvaneet entisestään

Natural Fruitin myyntimäärät ovat jupakan myötä paradoksaalisesti lisääntyneet.  

– On tietysti mahdollista että Euroopan markkinoilla ja jopa Suomessa on Natural Fruitin tuotteita. Tiedämme joka tapauksessa että Natural Fruitin myynnit ovat tämän jutun myötä nousseet. Yritykset pyrkivät ostamaan entistä halvempia ananastuotteita tältä tehtaalta, sillä ne tietävät, että se on kansainvälisen median huomion kohteena, Vartiala kertoo. 

– Heidän myyntivolyyminsa ovat nousseet, mutta heidän tuotteesta saamansa hinta on laskenut, eli heidän kokonaistuloksensa on laskenut. Yritykset polkevat hintoja kun he tietävät että tehdas on median ja kansalaisyhteiskunnan hampaissa. 

– Siksi olisikin todella tärkeää että läpinäkyvyys lisääntyisi ja me kuluttajat tietäisimme, millaisista oloista meidän ostamamme tuotteet tulee.

Lue myös:

    Uusimmat