Mainos

Tervo jäi ulos Finlandia-kisasta

Ääripäät tuntuvat tänä vuonna vedonneen Finlandia-palkintolautakuntaan. Ehdolle pääsi neljä konkaria: Olli Jalonen, Sofi Oksanen, Pirkko Saisio ja Juha Seppälä sekä kaksi kaunokirjallista untuvikkoa: lääkäri Katri Lipson ja tekniikan professori Arne Nevanlinna. Kaikki kuusi ovat kuitenkin esiintyneet ennakkosuosikkilistoilla ja Lipson sai jo eilen Helsingin Sanomien vuoden parhaasta esikoisteoksesta annettavan palkinnon.

Ehdokkaista sekä Pirkko Saisio että Olli Jalonen ovat maan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon jo kertaalleen voittaneet.

Tervo jäi taas rannalle

On yllättävää, että monien asiantuntijoiden jopa voittajaksi povaama Jari TervonTroikka ei kisaan mahtunut, vaikka yleisten arvioiden mukaan romaani on Tervon tähänastisista paras ja aiemmin Tervo on päässyt kisaan jo kolmesti. Raadit eivät tunnu Tervoa suosivan, sillä samanlainen pettymys Tervo-faneille oli aikoinaan se, että Ohranaa ei kisaan kelpuutettu. Myöskään kiintiöajattelua ei tänä vuonna tunnettu sikäli, että suomenruotsalaisen Robert ÅsbackanUrkujenrakentaja ei ehdolla ole.

Esiraati tapaakin aina pahoitella sitä, että ehdolle saa valita vain kuusi teosta. Listalle olisi varmaankin ollut helppo nostaa esimerkiksi Riku Korhosen kiitetty Lääkäriromaani tai vaikkapa Petri Tammisen hauska Mitä onni on.

Saisio on Finlandia-kuningatar

Kirjailija Pirkko Saisio nousee tällä ehdokkuudellaan Finlandia-kuningattareksi, sillä hän on ehdokkaana jo kuudetta kertaa, vaikka voittokin tuli jo kertaalleen vuonna 2003 Punainen erokirja -romaanilla. Bo Carpelan on Finlandia-kuningas. Hän on ollut ehdolla kerran vähemmän kuin Saisio, mutta saanut palkinnon ainoana kahdesti.

Saision nyt ehdolla oleva Kohtuuttomuus päättää trilogian, joka alkoi ehdokkaana myös olleella Voimattomuus-romaanilla ja Tunnottomuus-näytelmällä. Aleksi ja Touko Siltalan syksyllä perustamalle Siltala-kustantamolle ehdokkuus on jättipotti, sillä Finlandia-kisaan pääsy tuo aina kirjallista arvovaltaa kustantamolle.

Myös Sofi Oksaselle vuosi on ollut mainio. Puhdistus-romaani on noussut kirjalliseksi ilmiöksi ja se on myyty jo yhdeksään maahan. Tiistaina se jo palkittiinkin Suuren Suomalaisen Kirjakerhon ja Suomen kirjailijaliiton tunnustuksella. Alun perin näytelmänä ilmestynyt teos avaa Viron lähihistoriaa kahden eri-ikäisen naisen elämänkohtaloiden kautta. Aiemmin Oksasta ei ole Finlandia-kisassa nähty, joten nyt oli jo aikakin. Samoin Olli Jalonen on yli kymmenen vuotta kirjoittamallaan 14 solmua Greenwichiin -romaanillaan oikeutetusti ehdolla.

Kaksi esikoisromaania ehdolla

Onnellisimmat ehdokkuudesta lienevät esikoiskirjailija Katri Lipson, joka hänkin on kirjoittanut Kosmonauttia lääkärin työnsä ohessa kymmenisen vuotta, ja Arne Nevanlinna, joka nyt 83-vuotiaana on julkaissut ensimmäisen varsinaisen romaaninsa Marie. Kriitikot ovat kautta linjan kiittäneet sitä hienoksi sukuromaaniksi ja sille suo mielellään lukijoiden laajempaakin huomiota.

30 000:n euron voittajan valitsee toimittaja, FT Pekka Tarkka, joka paljastaa valintansa 4. joulukuuta. Hänet hyvin tuntevat hesarilaiset povasivat jo ennen ehdokkaiden valintaa, että Tarkan valinta on Juha Seppälän armoton Paholaisen haarukka, ja ainoa jännitysmomentti on, viitsiikö julkisuutta ja juhlallisuuksia kartteleva kirjailija tulla Porista sen noutamaan.

Palkintolautakuntaan kuuluivat dosentti, arkistonjohtaja Anna Kuismin (pj.), kirjailija, kriitikko Karo Hämäläinen ja professori Saara Taalas.

Akateemisen kirjakaupan johtaja Stig-Björn Nyberg on haastateltavana aiheesta Kymmenen Uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.