Terveystoimittaja lähetyksessä: Tämän vuoksi itseään ei kannata pakottaa liikkumaan

Terveystoimittaja Juhapekka Tukiainen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, minkälainen liikkuminen ja liikkumattomuus voivat olla terveydelle pahaksi. Tukiainen peräänkuulutti armollisuutta kehoa kohtaan.

– Kun keho haluaa, että menet kuntoilemaan, niin silloin kannattaa mennä. Mutta jos keho alkaa väsyä kesken kuntoilun, niin silloin tulee lopettaa, neuvoi terveystoimittaja Juhapekka Tukiainen Studio55.fi-lähetyksessä.

Kehoa ei tulisi pakottaa liikkumaan vain uudenvuodenlupauksen tai muun pakon edessä.

– Ei ole hyväksi, että antaa itselleen uudenvuodenlupauksen ja lähtee tammikuun toisena päivänä hirveään rääkkiin, sitten lopettaa sen helmikuun puolivälissä ja on lopun vuotta masentunut.

Vähemmän, kauemmin

Myöskään yhdelle päivälle ei pidä kasata liikaa rasitusta.

– Ihmisessä on energiaa noin kahden tunnin voimakasta ponnistusta varten, Tukiainen neuvoi.

Esimerkiksi maratonilla voi olla koviakin sivuvaikutuksia.

– Joillekin se aiheuttaa kuukauden tai kahden kuukauden palautumisen tarpeen, ikään kuin sairastumisen. Maraton sopii niille, jotka pystyvät juoksemaan sen kahdessa tunnissa.

– Jos taas pystyy juoksemaan puolimaratonin kahdessa tunnissa, niin se voi olla parempi vaihtoehto.

Flunssa on Tukiaisen mukaan yksi hienoista liikkumisen seurauksista, koska silloin ei pysty liikkumaan. Itsensä fyysisesti loppuun polttamisella voi olla vakavampiakin seurauksia, esimerkiksi vatsaongelmia tai masennusta.

Seisominenkin on kuntoilua

Vaikka liika kuntoilu voi olla pahaksi, niin voi myös liika istuminenkin. Tukiainen totesi lähetyksessä, että vuosikymmenten istumisen jälkeen ihmisen on hankala löytää vaistoa sisältään oivaltaakseen, että istuminen on todella pahaksi.

– Istumista tutkitaan paljon, ja se on yllättävän paha asia ihmiselle. Yksi kuntoilun muoto on se, että ei istu. Seisominen tai kävely äärimmäisen laiskasti on parempaa kuin istuminen.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Juhapekka Tukiainen kertoi kuntoilusta.

Lue myös:

    Uusimmat