Mainos

Terveysprofessori: Kaupunkien vertailussa ei päätä eikä häntää

Kaikissa suurissa kaupungeissa Vantaata lukuun ottamatta kansanterveyden kehittymisen nopeus on hidastunut - Turussa jopa pysähtynyt. Turun vaiva löytyy myös Tampereen naisilta.

Ensimmäistä kertaa kaupunginosien välisiä terveyseroja seurataan systemaattisesti PYLL-lukujen avulla. Lyhenne tarkoittaa ehkäistävissä olevien ennalta menetettyjä elinvuosia. Koska kyseessä on ennalta menetetyt vuodet, yli 70-vuotiaita tutkimukseen ei mahtunut mukaan.

Suomessa on totuttu vertailemaan kuntia keskenään. Mielenkiintoinen havainto onkin se, että kaupunginosien väliset terveyserot ovat paljon isommat kuin kaupunkien väliset.

– Suurissa kaupungeissa mennään keskellä maan keskiarvoa, koska iso osa väestöä asuu niissä. Siksipä niiden keskenään vertailulla ei ole päätä eikä häntää. Pitää mennä kaupunkien sisälle, kertoo tutkimusta johtanut professori Ilkka Vohlonen.

Tutkimusmallissa nähdään uusia mahdollisuuksia.

– Kun suurin osa suomalaisista asuu kaupungeissa, niin tehokkain tapa edistää kansanterveyttä, on vähentää eroja kaupunginosien välillä, kertoo tutkimusta johtanut professori Ilkka Vohlonen.

Vohlonen uskoo, että PYLL-malli ulotetaan politiikan keskiöön.

– Todennäköisesti tästä tulee kansallinen standardi, Ilkka Vohlonen.

Professori tuulettaa Turulle, sillä se on ainoa tutkimuskaupunki, jossa päättäjät haluavat lisäselvityksiä, jotta tilanne saataisiin jälleen paremmille urille. Tutkimusryhmän mukaan monista kunnista on tullut sellaista viestiä, että näitä asioita pidetään vakan alla, koska ei uskota, että tilannetta voidaan muuttaa.

Kaupungeista pienimmät terveyserot, kun niitä tarkastellaan ennalta menetettyjen elinvuosien kautta, löytyvät Vantaalta. Ne ovat puolitoistakertaiset. Suurimpia ne ovat Helsingin sisällä - yli kuusinkertaiset. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja