Mainos

"Terveydenhuoltouudistuksia ei toteuteta käytännössä"

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola perää kuntapäättäjiltä ja viranhaltijoilta entistä parempaa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuntemusta. Kunnissa joudutaan tekemään tulevalla kunnallisvaalikaudella ratkaisuja, joiden toimivuus tai toimimattomuus näkyy suoraan kuntalaisten arjessa.

- Meneillään oleva kunta- ja palvelurakenneuudistus voi kunnissa huonosti toteutettuna pahentaa ja pirstaloittaa palvelut entisestään. Tämän lisäksi kunnilla on tekemistä, jotta ne saavat tarpeeksi henkilöstöä erityisesti hoitoalan tehtäviin, Laitinen-Pesola muistuttaa.

Laitinen-Pesolan mielestä uudistusten pitää myös näkyä käytännön toimenpiteinä, jotta myös kuntalaiset huomaavat palveluiden parantumisen.

- Terveydenhuoltoa ei voi johtaa pelkillä organisaatiomalleilla tai –laatikkoleikeillä. Päättäjilläkin pitää olla asiantuntemusta ja näkemystä hoitotyön kokonaisuudesta, mm. palveluketjuista ja eri toimialueiden, kuten sosiaali- ja terveystoimen, välisestä yhteistyöstä. Meidän näkemyksemme mukaan kunnissa pitäisi lisätä hoitotyön johtajien virkoja. Nythän näiden terveydenhuollon toimivuudesta vastaavien avainhenkilöiden määrää on vähennetty.

Laitinen-Pesola uskoo, että hoitojonot saadaan lyhentymään ja kustannuksissa voidaan säästää, jos otetaan vastuu palvelujärjestelmän kokonaisuudesta ja sen toteuttamisesta hoitotyössä.

- Äskettäin uutisoitiin, että kolmivuotisen hoitotakuun ensiaskelet ovat olleet hataria ja hoitotakuu on vain lisännyt valtion menoja. Siinäkin yhteydessä tuotiin esiin juuri näitä käytäntöön liittyviä asioita, mm. saako potilas jatkohoitoa ja hoitojonojenkin purku on aika sattumanvaraista. Herääkin kysymys, että onko kunnissa ja sairaanhoitopiireissä ollut tarpeeksi asiantuntemusta ja näkemystä hoitotyöstä.

Kunnilla on tekemistä, jotta ne saavat tarpeeksi työntekijöitä. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK aloitti tänä vuonna Kunta menestyy –kampanjan, jonka tavoitteena on mm. kiinnittää huomiota kuntien vetovoimaisuuteen työnantajina.

- Kuntien lisäksi myös valtion tehtävänä on huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluissa tehtävän työn vetovoimaisuudesta. Siksi edelleenkin on palkkausta ja työolosuhteita parannettava. Kuntapäättäjillä on vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden laadusta ja myös henkilöstön hyvinvoinnista.

Laitinen-Pesola osallistuu tänään Suomi Areenan yhteydessä pidettävään paneeliin, jonka aiheena on ”voidaanko terveydenhoito järjestää kuin liiketoiminta”.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.