Mainos

Terveydenhuollon sijaispulaan etsitään uusia keinoja

Hämeenlinnan seudulla sijaisia aletaan jatkossa rekrytoida yhteisesti kahdeksan kunnan tarpeisiin.

Kasvava pula sijaisista vaivaa terveydenhuoltoa eri puolilla Suomea. Pitkäaikaisia sijaisia on jo lähes mahdoton löytää, ja lyhyitä pätkiä tekevistä sijaisistakin on kova kysyntä saman talon eri osastojen välillä.

Sijaisten hankinta sitoo esimiesten työaikaa pahimmillaan jopa seitsemän tuntia päivässä.

- Meillä menee osastolla melkoinen panos siitä työpäivästä pelkästään soitteluun ja järjestelyyn, että kyllä koen sen työajan väärinkäytöksi, sanoo osastonhoitaja Pia Paukkunen Hämeenlinnan terveyskeskuksesta.

Samalla kun osastonhoitajat tuskailevat sijaisten hankinnassa, sijaiset tuskailevat aikataulujensa kanssa.

- Joskus on pitkiä pätkiä, että tekee ihan kuukausiakin yhtäsoittoa, mutta sitten tavanomaisesti ne on, että muutamaa, korkeintaan päivää kahta ennen ja joskus kymmentä vaille seitsemän soitetaan, että tuletko aamuvuoroon, kertoo perushoitaja Marja-Leena Raunisto.

Lääkkeeksi kaikkia ahdistavaan tilanteeseen aletaan Hämeenlinnan seudulla kokeilla keskitettyä sijaispalveluyksikköä. Mukana laajassa seudullisessa pilottihankkeessa on kahdeksan alueen kuntaa.

- Tällä yhteisellä järjestelmällä pyritään pääsemään siitä, että on sitten yksi paikka mihin sijaiset ovat ilmoittautuneet ja sieltä nähdään, ovatko he vapaina, missä yksiköissä he haluavat työskennellä ja sieltä pystytään sitten heitä ohjaamaan sinne, missä tarvetta on, kuvailee Seutukeskus Oy Hämeen projektityöntekijä Sinikka Virrankoski.

Sijaisuuksia ketjuttamalla pyritään aiempaa pitempiaikaisiin työsuhteisiin. Kokeilun uskotaan tehostavan erityisesti pienten kuntien työhönottoa. Tällä hetkellä moni hoitaja lähtee Kanta-Hämeestä työn perässä Tampereelle tai Helsinkiin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 05.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.