Mainos

TELAn johtaja tyrmää eläkeiän poistamisen

Työeläkevakuuttajien toimitusjohtajan Esa Swanljungin mukaan ehdotus eläkeiän poistamisesta kokonaan olisi erittäin vaikea toteuttaa.

Swanljung kommentoi Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajan Risto E. J. Penttilän ehdotusta, jonka mukaan eläkeikä olisi täysin yksilöllinen. Mitä pidempää ihminen olisi töissä, sitä parempi olisi eläke.

- Tässä ei huomioida kaikkia kansalaisia, sillä ihmisen elinkaari on moninainen. Käytännössä lähes puolet ihmisistä lähtee vanhuuseläkkeen sijasta työkyvyttömyyseläkkeelle. Silloin pitäisi tietää, miten näiden ihmisten eläke kertyy, Swanljung miettii.

Swanljung lisää vielä, että lyhyellä työuralla eläke jäisi todella pieneksi. Järjestelmässä tulisi hänen mielestään ottaa huomioon se, että ihminen voi sairastua työkyvyttömäksi vaikka 25-vuotiaana, ja elää 90-vuotiaaksi.

Hallituksen esitys tuli yllätyksenä

Swanljungin mukaan missään päin maailmaa eläkejärjestelmää ei ole toteutettu niin yksinkertaisella mallilla kuin Penttilä ehdottaa. Eläkeikäkeskustelua Swanljung on seurannut huolestuneena - hänen mielestään valmistelu on heikosti tehtyä, ja hallituksen nostoesitys tuli hänelle yllätyksenä:

- En halua ottaa kantaa siihen, onko tämä hyvä vai huono asia inhimilliseltä kannalta. Toteutuksen kannalta tämä on hyvin vaativa, hankala ja kallis malli.

Swanljung toivoo, että keksittäisiin vielä muita keinoja pidentää työuria kuin eläkeiän nosto. Hän myös toivoo, etteivät neuvottelut venyisi mahdottoman pitkiksi, vaan pysyisivät hyvinä ja rauhanomaisina.

- Jos keskustelut jatkuvat pitkään, se lisää riskiä siihen, että ihmiset pyrkivät pois työelämästä, koska eivät tiedä, miten eläke tulee muodostumaan ja mikä on heidän henkilökohtainen eläkkeellesiirtymisikänsä, Swanljung summaa.

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.