Mainos

Telakkateollisuus vaatii valtiota apuun

Oasis of The Seas -valtamerialus rakennusvaiheessa Turun telakalla torstaina 2. huhtikuuta 2009. Kuva: Lehtikuva

Telakkateollisuus odottaa valtiota apuun tilauskannan hiivuttua.

STX Europen Suomen telakoiden toimitusjohtaja Martin Landtman sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa, että telakkateollisuus lähtee siitä ajatuksesta, että valtio osallistuu alan auttamiseen taantuman yli.

- Emme toivo mitään mullistavaa. Mielestäni olisi järkevää nyt uudistaa öljyntorjuntakalustoa, sillä meillä ei ole kalustoa, jos öljyvahinko tapahtuu talvella. Eikö nyt olisi järkevää tehdä se investointi, kun vaihtoehtona on, että ammattilaiset ovat kortistossa. Miksemme uusisi nyt myös jäänmurtajia. Meillä Voima on 55 vuotta vanha. Miksei uusia myös laivaston ja rajavartioston kalustoa. Myös yhteysalukset ja maantielautat ovat vanhoja. Nyt olisi aika uusia.

Nykyiset tilaukset takaavat töitä suomalaisille telakoille muutamien vuosien ajaksi, mutta uusia tilauksia tarvittaisiin nyt, jotta töitä olisi tulevaisuudessakin.

- Väliaikaisesti meille tulee vaikea kausi, se on jo alkanut, sillä meille ei ole tullut yhtään tilausta sitten viime syyskuun, Landtman muistuttaa.

Esimerkiksi Raumalla töitä on vuoteen 2011, mutta Turussa hommia on vain ensi vuoteen ja Helsingissä työt loppuvat huomattavasti aiemmin. Telakoilla on jo jouduttu turvautumaan lomautuksiin.

- Uusia tilauksia tarvittaisiin heti, ennen kesää, jotta työpaikat pysyisivät telakoilla. Muuten syntyy nopeasti korjaamattomia vahinkoja.

Suomen meriteollisuus työllistää suoraan noin 21 000 henkilöä ja välillisesti lähes 100 000. Vaikka laivojen valmistus keskittyy yhä enemmän Aasiaan, lähinnä Kiinaan ja Koreaan, uskoo Landtman, että myös tulevaisuudessa telakat työllistävät nykyisen määrän henkilöstöä Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.