Teinitytöt ja seurustelu – pohdi näitä asioita etukäteen

Teini-ikäisenä seurustelu- ja parisuhdeasiat tulevat monille ajankohtaisiksi – ainakin ajatusten tasolla. Mitä kaikkea nuoren kannattaisi pohtia itse etukäteen, ennen kuin astutaan ihmissuhteiden ja seurustelun maailmaan?

Jokainen nuori kokee murros- ja teini-iän muutokset eri aikoina, eri tavalla ja eri järjestyksessä. Teini-iän myllerryksissä tunteet saattavat tuntua sata kertaa vahvemmilta – ja samalla myös rankemmilta. Moni teini-ikäinen tyttö saattaakin olla huolissaan, jos vierelle ei ole löytynyt poikaystävää. "Kun kaikki muutkin" -ajattelu saattaa kivuta omiin tuntemuksiin. Vaikka sitä kuinka toitottaisi nuorelle, ettei hänellä ole mikään kiire, saattavat nämä neuvot mennä suorastaan kuuroille korville.

Moni kuitenkin ottaa ensiaskeleitaan seurustelun maailmassa juuri teini-ikäisenä. Näistä nuorille suunnatuista seurusteluvinkeistä voisivat myös aikuisetkin ottaa mallia.

Vinkki 1: Älä suotta kiirehdi

Jotkut teini-ikäiset käyvät treffeillä tai deittailevat, osa puolestaan ei: joidenkin ensimmäiset seurustelusuhteet alkavat jo teini-iässä, kun taas jotkut aloittavat seurustelun yli parikymppisinä – tai vasta myöhemminkin.

Ikä ei määrittele sitä, milloin seurustelu "kuuluisi" aloittaa. Hyvä neuvo onkin, että oman itsetunnon tulisi olla kohdillaan ennen kuin kannattaa alkaa seurustella toisen ihmisen kanssa.

Jos itsessä kytee sellainen tunne, ettei ole vielä valmis seurustelemaan, kukaan tai mikään ei pakota siihen: on täysin ok pysyä sinkkuna tai vain ystäviä, keskittyä mieluummin kavereihin tai harrastuksiin, jotka saattavat tuntua tärkeämmiltä. Sama pätee suuteluun tai seksiin – mihinkään ei ole kiire.

Vinkki 2: Ole arvoisesi kanssa

Kun tunteilleen ei saa vastakaikua tai ei ole kokenut vastarakkautta, saattaa moni pohtia omaa minuuttaan ja olemistaan: Sanoinko jotain väärin? Enkö olekaan tarpeeksi hyvä? Onko minussa jotain vialla? Nämä syytökset saattavat olla nuorelle, tunne-elämältään vielä keskeneräiselle äärimmäisen rankkoja.

Tervehenkisessä seurustelusuhteessa tunteet ovat molemmanpuoleiset. Kyse on toisen kunnioittamisesta ja siitä, että yhdessä on hyvä olla. Jos näin ei ole, kannattaako sellaisen ihmisen kanssa todella olla? Muista, että seurustelu on toiseen tutustumista, kunnioittamista ja huomioon ottamista – molemmin puolin.

Vinkki 3: Ole valmis luopumaan

Täytyy olla rohkea ja vahva myöntääkseen, etteivät kaikki seurustelusuhteet yksinkertaisesti toimi. Jos koet, että suhde ottaa enemmän kuin antaa, kannattaa seurustelusuhde myös lopettaa. Monet pelkäävät etukäteen kipua, pahaa oloa, surua ja epätoivoa joka syntyy erosta. Se sattuu nyt, mutta sen yli pääsee. Erotuskan, yksinäisyyden ja hylätyksi tulemisen tunteita joutuu lähes jokainen käymään joskus elämänsä aikana läpi.

Vinkki 4: Älä jaa kaikkea

Sosiaalinen media on monille nuorille aikamoinen sudenkuoppa tai dramaatiikan näyttämö: monet jakavat Facebookissa kaiken muiden nähtäville, kuten seurustelusuhteen ylä- ja alamäet, rakkaudentunnustukset ja jopa riidat. Kannattaa muistaa, että kaikki mitä nettiin kirjoittaa tai lisää, jäävät myös sinne vaikka ne jälkikäteen poistaisikin.

Suojele itseäsi, äläkä jaa kaikkea Facebookissa tai muualla internetissä: muistuta tästä myös seurustelukumppanille ja sopikaa yhteisistä pelisäännöistä.

Vinkki 5: Suojele itseäsi

Muista, ettei painostaminen ole millään tasolla rakkautta. Jos koet tulevasi painostetuksi seurustelusuhteessa, hälytyskellojen tulisi soida. Alistaminen, pakottaminen, julmuus tai väkivalta eivät saa koskaan kuulua seurusteluun.

Mieti myös itse etukäteen omia arvojasi ja mitä todella haluat – oletko oikeasti valmis seurustelemaan tai seksiin? Mannerheimin lastensuojeluliitonkin sivuilla lukee: "Seksiä ehtii harrastaa, vaikkei sitä kokeilisikaan heti kun alkaa haluttaa." Liian aikaiset seksikokeilut saattavat ennemminkin hajottaa kuin rakentaa.

Vinkki 6: Anna rakkaudelle aikaa

Joskus rakkauden illuusio on kauniimpi kuin rakkaus itse. Mistä todella tietää, että on rakastunut?

Jos koet olevasi huumaantuneen ihastunut, tarvitset toistuvaa vakuuttelua ja sinulla on suorastaan vaikeuksia ajatella mitään muuta – kyse ei kuitenkaan ole vielä rakkaudesta.

Kypsä rakkaus kasvaa vahvemmaksi ajan kanssa. Mitä enemmän oppii tuntemaan toisen, sitä vahvempia tunteet ovat. Tärkeintä on, että sinun ei tarvitse esittää mitään, vaan voit olla oma itsesi toisen kanssa.


Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Webmd.com, Tukiverkko.fi, Mll.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat