Mainos

Tehy: Hoitoalalla rasismia

Etenkin Venäjältä ja Virosta tulleet kokevat usein syrjintää ja ennakkoluuloja. Ongelmat ovat yleisimpiä suurissa ja kiireisissä julkisen sektorin työpaikoissa, kuten terveyskeskuksissa.

Ennakkoluulot vaikeuttavat edelleen maahanmuuttajien työllistymistä vaikka ammatillisia pätevyysongelmia ei olisikaan. Tehyn tuoreen selvityksen mukaan etenkin Venäjältä ja Virosta tulleet kokevat usein syrjintää ja ennakkoluuloja. Rasismin kohteeksi joutuvat myös ihonväriltään suomalaisista poikkeavat henkilöt. Rasistiseen käytökseen voivat syyllistyä niin potilaat kuin työkaveritkin.

Maahanmuuttajien työsuhde on yleensä määräaikainen ja työsuhteita saatetaan ketjuttaa vuosiksi. Heillä ei ole riittävästi tietoa oikeuksistaan eikä työsuhteensa ehdoista.

Terveydenhoitoalalla työskentelee Suomessa noin 2400 ulkomailla tutkintonsa suorittanutta henkilöä. Heistä 350 on hoitohenkilöstöä.

Ulkomaisia kokemuksia ei osata hyödyntää

Tehyn mukaan terveydenhuollon organisaatioissa ei yleensä ole käsitelty sitä, mitä pitäisi ottaa huomioon työskenneltäessä maahanmuuttajataustaisten potilaiden kanssa. Liitto vaatiikin koulutusta sekä työnjohdolle että koko työyhteisölle. Siinä voitaisiin hyödyntää muissa maissa työskennelleiden suomalaisten kokemuksia.

Nyt suomalaisten paluumuuttajien kokemuksia ei juuri hyödynnetä. Myös kielitaidon hyödyntämistä tulisi tehostaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.