Mainos

Tehometsätalous karkottaa metsistä jäkälät ja käävät

Metsänhoidon viimeaikaiset uudistukset eivät näytä auttaneen uhanalaisten ja vaateliaiden lajien säilymistä talousmetsissä. Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n tuoreiden tutkimusten mukaan uhanalaiset käävät ja vaateliaat jäkälät eivät edelleenkään viihdy talousmetsissä. Nykyinen metsänhoito ei vaikuta tepsivän metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen tuli metsänhoidon tavoitteeksi 1990-luvun loppupuolella, mutta metsien käsittelytavat eivät näytä turvaavan uhanalaista lajistoa.

-Ainakaan vanhojen metsien lajiston kannalta metsänhoito ei ole muuttunut suotuisaksi. Kun hakkuut ovat Suomessa lisääntyneet 10 vuodessa viidenneksellä, metsänhoidon uudistumisen mahdolliset edut vanhojen metsien eliöstölle näyttävät hävinneen, SYKE:n tutkijat Juha Pykälä ja Reijo Penttilä summaavat tuoreessa Ympäristö-lehdessä.

SYKE:n tutkimukset ovat miltei ensimmäisiä analyysejä metsänhoidon uudistusten vaikutuksista, eikä tietoa uhanalaisten ja vaateliaiden lajien säilymisestä talousmetsissä ole aiemmin juuri ollut.

Penttilä keskittyi tutkimaan lahopuusta riippuvaisia, usein uhanalaisia kääpiä ja Pykälä vanhoilla puilla kasvavia jäkäliä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 04.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.