"Tehokas tapa markkinoida omaa kotia varkaille" – näin vähennät asuntomurron riskiä lomasi aikana

Näin toimit jos epäilet asuntomurtoa 0:28
KATSO MYÖS: Jos epäilet, että asuntoosi on murtauduttu, toimi näin! Videolla ohjeet.

Kuluttajaliitto ja Kiinteistöliitto muistuttavat tiedotteessaan, kuinka vähentää asuntomurron riskiä kesäloman aikana.

Tilastojen mukaan asuntomurtojen määrä väheni huomattavasti viime vuonna, kun matkailu oli vähäistä koronatilanteen vuoksi. Havainto vahvistaakin ajatusta siitä, että tehokkain tapa estää asuntomurto on pysyä kotona.

Koska kesällä tulee kuitenkin lomailtua muuallakin kuin kotisohvalla, kannattaa muutama asia ottaa huomioon ennen reissuun lähtöä. Kuluttajaliitto ja Kiinteistöliitto muistuttavat tiedotteissaan vinkeistä, jotka voivat vähentää asuntomurron riskiä.

Lukitse huolella

Kenties itsestään selvä asia, mutta ennen lomalle lompsimista kannattaa vielä tuplatsekata, että kaikki ovet ja ikkunat ovat todella lukossa. Kuluttajaliitto muistuttaa, että nykyaikainen laadukas lukko ja hyvä rakenteellinen murtosuojaus ovat hyviä ovessa, lisäksi varmuuslukolla voi paranataa lukitusta. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää takaoveen, sillä huomattava osa omakoti- ja rivitalojen asuntomurroista tehdään juuri takaoven kautta.

Kiinteistöliitto puolestaan muistuttaa tiedotteessaan, että vaikka ikkunat on syytä sulkea huolella, ei lomastaan kannata viestiä ulkopuolisille esimerkiksi vetämällä verhot kokonaan kiinni.

Koti kannattaa lomaillessa muutenkin pitää asutun näköisenä, sillä tyhjillään se saattaa houkutella varkaita paikalle. Esimerkiksi liiketunnistimella toimivat valaisimet voivat olla hyvä idea. Postin kääntämistä mökille kannattaa harkita, sillä postiröykkiö postilaatikossa tai -luukussa viestii tyhjästä asunnosta.

– Suljettujen verhojen lisäksi pursuava postiluukku on varkaille merkki siitä, että huoneisto on jäänyt tyhjilleen, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia tiedotteessa.

Älä julista somessa kesälomaa

Avoimessa sosiaalisen median profiilissa lomakuvien ja -suunnitelmien jakaminen on Kuluttajaliiton tiedotteen mukaan "tehokas tapa markkinoida omaa kotia varkaille". Parhaimpien lomakuvien julkaisu kannattaakin jättää loman jälkeiseen aikaan.

Naapurin kanssa yhteistyötä?

Naapurille kannattaa kertoa lomasuunnitelmistaan. Jos naapuri itse on kotosalla, hän voinee pitää silmällä asuntoasi. Jos teillä on oikein hyvät välit, naapuri voi kastella kukat ja tyhjentää postilaatikonkin.

Jos naapuri ei ehdi kukkia kastelemaan, ei hätää. Videolta löydät ohjeet lomakastelijaan. Juttu jatkuu videon alla.

Kesäloma tulossa? Näin teet kasveillesi lomakastelijan 0:40
Lomakastelija kastelee kukkasi loman aikana.

Mitä sitten, jos asuntoon kuitenkin murtaudutaan?

Vaikka kaikkensa tekisi, toisinaan varkaat voivat silti onnistua. Jos kotivakuutuksessa omaisuus on vakuutettu rikosvahinkojen varalla, vakuutuksesta korvataan murron aiheuttamia vahinkoja. Kotivakuutus ei kuitenkaan välttämättä korvaa vahinkoja, jos tapahtuneesta ei jää murtojälkiä. Kuluttajaliitto painottaakin, että ovet, ikkunat ja muut tiet sisään tulisivat olla erittäin hyvin suojattuja ja lukittuja, jotta varas ei pääse sisään ilman rakenteiden tai lukkojen rikkomista. Vara-avainta ei tule missään nimessä pitää helposti löydettävässä paikassa.

Kiinteistöliitto muistuttaa, että taloyhtiössä taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista, mutta huoneiston sisäpuolelle tulleista vahingoista vastaa osakas. 

Yksi hyvä vinkki on ottaa talteen kuvia, tunnistetietoja ja muita yksityiskohtia arvokkaasta omaisuudesta, sillä tällä tavoin anastettu omaisuus on helppo kuvailla poliisille ja korvausten hakeminen vakuutusyhtiöltä sujuu sutjakammin. Myös murtojäljistä ja vahingoittuneesta omaisuudesta kannattaa ottaa kuvia vahinkoilmoituksen tekemistä varten.

Vakuutusyhtiön ohella kuvat voivat auttaa poliisia omaisuuden tunnistamisessa. Poliisin mukaan omaisuus voi jäädä varkaalle, jos sitä ei osata yhdistää omistajaansa.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Kiinteistöliitto, Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat