Koronavuosi näkyy rikostilastoissa – kotiväkivalta lisääntyi Itä-Uudellamaalla

Poikkeuksellinen koronavuosi näkyy Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alkuvuoden rikostilastoissa, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen mukaan julkisella paikalla tapahtuneita rikoksia kirjattiin tammi-kesäkuun aikana edellisvuotta vähemmän.

– Jos tilannetta verrataan viime vuoteen, ei tuolloin vielä alkuvuoden ensimmäisinä kuukausina ollut samanlaisia ravintolarajoituksia kuin tänä vuonna. Rajoitusten takia ihmisiä on ollut tänä vuonna selvästi aiempaa vähemmän liikkeellä ja tämä näkyy poliisin tilastoissa: sekä pahoinpitelyt, huumausainerikokset että ryöstöt ovat vähentyneet, kertoo apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa.

Pahoinpitelyt ovat kuitenkin siirtyneet ihmisten koteihin.

– Neljän seinän sisällä tapahtuva väkivalta on lisääntynyt. On erittäin tärkeää, että pahoinpitelyn uhrit ilmoittavat matalalla kynnyksellä poliisille, jotta poliisi pääsee nopeasti apuun keskeyttämään tilanteen. Pahoinpitelyn uhri saadaan myös nopeammin avun piiriin, painottaa rikosylikomisario Petri Eronen.

Seksuaalirikoksia on tänä vuonna kirjattu kolmannes enemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa.

– Sekä raiskauksia, lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia, että muita seksuaalirikoksia on kirjattu tänä vuonna aiempaa enemmän ja suurin osa näistä rikoksista on tapahtunut myös kotipiirissä, Eronen sanoo tiedotteessa.

Kiristykset työllistävät

Kiristysrikokset ovat kasvaneet alkuvuodesta 80 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kiristysrikoksia kirjattiin tammi-kesäkuun aikana 75 viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän.

Kiristysrikosten määrän nousulle on kuitenkin yksinkertainen selitys.

– Nämä kiristysrikokset ovat peruja Vastaamon viimevuotisesta tietomurrosta. Siihen liittyviä kiristyksiä kirjattiin useita kymmeniä vielä tämänkin vuoden puolella, Eronen sanoo.

Mökki- ja asuntomurrot ovat vähentyneet - tosin mahdollisesti vain väliaikaisesti.

– Liikkuvat rikollisryhmät tehtailevat ison osan asunto- ja mökkimurroista ja nämä ryhmät tulevat Suomeen ulkomailta. Koska kansainvälistä liikkumista on viimeisen vuoden aikana rajoitettu, ei Suomessa ole ollut aiempaan tapaan liikkuvia rikollisryhmiä, Eronen avaa.

 – Nykytilanteeseen ei kannata kuitenkaan tuudittautua. Kun kansainvälinen liikenne taas lisääntyy, lisääntyy todennäköisesti myös kansainvälinen rikollisuus. Siksi kodin ja kesämökkien turvalaitteistoista kannattaa pitää edelleenkin hyvää huolta, Eronen jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja