Harvinaisen älytön murtokeikka: Rosvot tekivät reiän kirpputorin seinään – saaliiksi käytetty kännykkä ja pillimehua

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi nelikymppiselle miehelle kuukauden vankeutta ja tuhansien eurojen korvaukset murtokeikasta, joka ei mennyt kenties aivan odotetulla tavalla.

Mies oli tunkeutunut Lohjalla sijaitsevan kirpputorin tiloihin yhdessä toisen miehen kanssa heinäkuussa 2019.

Sisääntulo oli ollut räyhäkäs: Toinen oli rälläköinyt hallirakennuksen seinään miehenmentävän reiän.

Operaatiota valvontakameravideolta myöhemmin todistanut yrittäjä kuvaili oikeudessa, miten kipinät olivat sinkoilleet peltiseinää sahatessa, ja miten miehet olivat välittömästi sisään päästyään suunnanneet kirpputorin kassa-alueelle varkaisiin.

Keikka ei kuitenkaan ollut mikään rikollinen menestys.

Miesten matkaan lähti vain kassalla lojunut käytetty iPhone, muutama limupullo ja neljä päärynänmakuista pillimehua.

Epäonnea oli kaikesta päätellen myös pakomatkalla, sillä miesten käyttämä BMW löydettiin vielä saman päivän aikana läheisestä liikenneympyrästä. BMW oli ajettu penkkaan.

Auton löysi neuvokas kirpputoriyrittäjä, joka oli ryhtynyt paikantamaan varastettua älypuhelintaan verkon ylitse. Puhelin löytyikin autosta.

Yrittäjä myös näki, että auto oli täynnä murtopuuhiin soveltuvia työkaluja: rälläkkä, porakone, hiomakone, kokonainen työkalusarja, sorkkarauta ja vasara.

Kuukausi vankeutta

Oikeuteen tempauksesta päätyi vain toinen mies, sillä toisen henkilöllisyyttä poliisi ei saanut selville.

Kiinni saatu mies oli poliisin vanha tuttu, ja tuomittu useaan kertaan aiemminkin anastusrikoksista.

Käräjillä mies kiisti syytteet, ja myönsi syyllistyneensä vain varkauden yritykseen. Hänen mukaansa hallin seinässä oli jo reikä hänen saapuessaan paikalle. Reiän oli hänen mukaansa tehnyt hänen kaverinsa, jonka nimeä hän ei paljastanut.

Miehen mukaan tuo kaveri oli vastuussa myös varkaudesta, sillä hän väitti, ettei tiennyt kaverinsa vieneen kirpputorilta puhelimen. Mies oli kertomansa mukaan jäänyt itse siihen käsitykseen, ettei paikalta ollut löytynyt mitään vietävää.

Käräjäoikeus ei uskonut miehen tarinoita. Niitä vastaan puhui muun muassa valvontakameravideo, joka näytti, miten molemmat miehistä toimivat heti, kun rakennuksen seinään oli saatu tehtyä reikä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehelle 30 päivää vankeutta varkaudesta. Rangaistus määrättiin miehen aiemman rikollisuuden takia ehdottomana.

Vankilatuomion lisäksi mies joutuu suorittamaan kirpputorihallin omistavalle kiinteistyöyhtiölle 5000 euron vahingonkorvaukset hallin seinään tehdystä reiästä sekä reilun 1300 euron korvaukset kirpputoriyritykselle aiheutuneista kuluista. Yritys joutui pitämään oviaan kiinni murtokeikan takia.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat