Teatterialalle valmistuu liikaa väkeä

Kulttuurialan koulutusta aiotaan supistaa, sillä uusia alan työpaikkoja ei ole syntynyt riittävästi.

Teatterialan koulutusta aiotaan supistaa lähivuosina. Syynä on se, että teatterin ammattilaisia valmistuu tällä hetkellä liikaa. Monille ainut tapa työllistää itsensä onkin perustaa oma teatteriryhmä.

Suomessa toimiikin jo noin 40 ympärivuotista teatteriryhmää, joista vain puolet sai tänä vuonna valtion harkinnanvaraista tukea. Loput toimivat produktiokohtaisten, muutamien tuhansien eurojen apurahojen turvin. Vaikka rahoitusta ei juuri ole, ryhmiä syntyy yhä kiihtyvällä tahdilla.

- Semmoiset pienet teatteriryhmät on niitä, joissa rohkeammin voi tehdä kokeilevampaa teatteria ja sillä tavoin pitää teatterikenttää elävänä, sanoo ohjaaja Miira Sippola Myllyteatterista.

Varsinaisesti ammattikorkean ideana oli kouluttaa draaman ammattilaisia yhteiskunnan eri tarpeisiin. Soveltavan draaman käytöstä vanhustenhuollossa, sairaaloissa, päiväkodeissa ja mielenterveystyössä on hyviä tuloksia, mutta työpaikkoja sinne ei synny.

- Työtä on ja työntarvetta on, mutta ei ole palkanmaksajia, toteaa näyttämötaidetoimikunnan puheenjohtaja Riitta Seppälä.

Opetusministeriössäkin on havaittu, että ihmisiä koulutetaan nyt tyhjän päälle. Ammattikorkeakouluyksikössä on jo päätetty supistaa media- ja teatterialan koulutusta vuoteen 2008 mennessä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat