Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tavoitteena täydellinen pihvi? Näillä vinkeillä onnistut takuuvarmasti

Oikeilla vinkeillä kuka tahansa onnistuu valmistamaan täydellisen pihvin
Oikeilla vinkeillä kuka tahansa onnistuu valmistamaan täydellisen pihvinShutterstock
Julkaistu 01.11.2013 14:59(Päivitetty 22.04.2014 16:30)

Täydellisen pihvin valmistaminen voi osoittautua yllättävän helpoksi silloin, kun lihan valmistamiseen on varattu tarpeeksi aikaa ja kärsivällisyyttä – sekä tärkeimmät vinkit onnistuneen pihvin valmistamiseen. Poimi vinkit siihen, kuinka yleisimmät sudenkuopat pihvinpaistossa on mahdollista välttää!

Vaikka pihvin paistaminen kuulostaa yksinkertaiselta, on lyhyen paistohetken aikana yllättävän helppo sortua kohtalokkaisiin virheisiin. Kiinnitä huomiota jokaiseen liikkeeseen, jonka keittiössä pihvien paistamisen yhteydessä teet, niin voit kehittyä mahtavaksi kotikokiksi, joka on tunnettu täydellisistä pihveistään.

Käännä pihvi oikeaan aikaan

Jotta pihvi ei tartu pannuun ja siihen jäisi kaunis pinta, on tärkeää, ettei sitä käännetä liian aikaisin. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että pihvi saa todella paistua tovin kuumalla pannulla, ennen paistopinnan värin tarkkailua. Kauniisti raidoittunut pihvi on huomattavasti näyttävämpi kuin repaleinen lopputulos.

Panosta lihan maustamiseen

Suola poistaa nestettä lihasta ja etenkin tästä syystä oikea-aikainen maustaminen on pihvin onnistumisen kannalta avainasemassa. Jos pihvi pintamaustetaan perinteiseen tyyliin suolalla ja pippurilla, on mausteet hyvä lisätä lihan pinnalle vasta juuri ennen paistamista – tai paistamisen aikana, jotta liha säilyttää mehukkuutensa.

Shutterstock

Onnistuneen pihvin pinta on kauniisti ruskettunut – ja sisus punertava.

Älä höyrystä lihaa

Jos tarkoitus ei ole valmistaa pitkään haudutettavaa pataruokaa, on tärkeää, että pannun paistolämpötila on lihan tasaiselle ja pikaiselle kypsymiselle kaikkein otollisin. Kun pihvin asettaa tarpeeksi kuumalle, muttei savuavalle pannulle, varmistuu se, että lihan pinta kypsyy nopeasti ja se säilyttää mehukkuutensa ja maukkautensa.

Ota pihvi pois pannulta ajoissa

Pihviliha on parhaimmillaan silloin kun se on sisältä vielä punertavaa. Kun pihviä paistaa liian kauan, menettää se mehukkuutensa. Lihan kypsyyttä voi arvioida jonkin verran sen koostumuksen perusteella: kun mediumiksi kypsytettyä lihaa painaa kevyesti paistolastalla, se palautuu edeltävään muotoonsa tyynyn lailla.

Älä jätä lihaa raa'aksi

Kauniisti punertavan pihvin ja raa'an pihvin välillä on vissi ero: lihaa ei koskaan saa jättää raa'aksi, mutta punertavaa väriä tavoitellaan. Liha jää helpommin raa'aksi silloin kun se on kypsytetty kylmänä – tai jopa jäisenä. Vaikka illallinen hieman viivästyisikin, on äärimmäisen tärkeää, että liha on huoneenlämpöistä kun se valmistetaan.

Luota apukeinoihin

Jos pihvinpaisto ei ole tuttua puuhaa, kannattaa suosiolla turvautua apuvälineisiin. Lihan sisälämpömittari on oivallinen apu täydellisen kypsyyden saavuttamiseksi, jos oma arviointikyky ei lihan valmistuksessa ole vielä hioutunut.

Älä syö pihviä heti

Lihan on tärkeää antaa vetäytyä hetki paistamisen jälkeen. Vaikka nälkä olisi kova, on kaiken vaivan arvoista antaa lihan odottaa tovi ennen kuin se leikataan ja syödään. Se, että lihasnesteet valuvat ensimmäisen viillon jälkeen lautaselle, ei paranna kenenkään ruokailuelämystä.

Kiinnitä huomiota lihan rasvaisuuteen

Useissa pihvilihoissa on jäljellä rasvaa, joka mehevöittää sitä, mutta rasvaa ei kuitenkaan kannata jättää lihaan liikaa, sillä se palaa helposti. Jos pihvin reunoilla on huomattavan paljon rasvaa, kannattaa sitä leikata hieman veitsellä pois, jottei pihvi paistu epämiellyttävän mustaksi.

Anna pihvin paistua rauhassa

Monella on tapana liikutella pihvejä pannulla jatkuvasti. Jos tavoitteena on valmistaa täydellinen pihvi, kannattaa tämä unohtaa. Taidokkaimmat kokitkin kääntävät pihvin vain kerran: sen jälkeen kun ensimmäisenä paistunut puoli on kypsynyt riittävästi.


Lue myös:

Lihaa voi valmistaa monella tapaa – hallitsetko nämä tekniikat?

Lihakoulu: Mitä porsaan eri osista voi valmistaa?

Lihakoulu: Mitä naudan eri osista voi valmistaa?



Lähde: Huffington Post

Kuvat: Shutterstock

Lisää aiheesta:

Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenJulkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvinEi enää koskaan kuivia pihvejä! Kahdeksan virhettä, joihin ei kannata sortua burgereiden paistossaVältä yleiset "pannumokat" – 3 tärkeää sääntöä pihvinpaistoonTäydellisen pihvin salaisuus – älä vaan tee näitä mokia!Täydellisen hampurilaisen salaisuus: Teethän jauhelihapihville yksinkertaisen "sormitempun"?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 22:42
    Luonto ja eläimet

    Alligaattori sai porttikiellon ruokakauppaan Yhdysvalloissa

  • 21:35
    Kevennykset

    Näin maalaavat Beebrahimovic ja Beemu Pukki! Suomalaistutkija opetti kimalaiset pelaamaan jalkapalloa

  • 20:06
    Painonhallinta

    Laihdutuslääkkeissä huolestuttava trendi

  • 19:50
    Vaatteet

    Moni luulee, että Gore-Tex-vaatetta ei saa pestä – asia on päinvastoin

  • 18:55
    Jalokivet

    Haaveiletko upeasta sormuksesta? Jalokiven hinta perustuu neljään kriteeriin