Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lihaa voi valmistaa monella tapaa – hallitsetko nämä tekniikat?

Kuinka sinä olet tottunut valmistamaan lihaa?
Kuinka sinä olet tottunut valmistamaan lihaa?Shutterstock
Julkaistu 26.09.2013 12:09(Päivitetty 18.10.2013 08:38)

Keittäminen, hauduttaminen, paistaminen ja grillaaminen – hallitsetko sinä nämä lihan valmistustavat? Ota selvää, miten voit oppia entistä tarkemmaksi kokiksi kotioloissa!

Tiedätkö, mitä eroa on keittämisellä ja hauduttamisella? Mikä on grillilihan herkullisuuden salaisuus? Kun tiedät, mikä on eri kypsennystapojen salaisuus, voit kartuttaa taitojasi kotikeittiössä.

Keittäminen murentaa lihan

Keittäminen on aikaa vievä kypsennystapa, joka vaatii kärsivällisyyttä, mutta keittämällä sitkeimmätkin lihanpalat kypsenevät erityisen mureiksi. Keittämisessä tärkeintä on se, että keitinvesi kiehuu sadassa asteessa ja se, että liha upotetaan runsaaseen veteen – kylmään tai kiehuvaan.

Lihan oikea paistolämpötila riippuu ruhonosasta, lihan koosta ja muodosta.Shutterstock

Hauduttaminen vie aikaa

Myös hauduttaminen vie aikaa, mutta on kaiken sen vaiva väärti, sillä sitkeäkin liha muuttuu hauduttamalla niin pehmeäksi, että liha irtoaa luusta helposti. Hauduttamisnesteen on syytä olla noin 80–90-asteista eli hiljakseen poreilevaa – eli neste ei saa haudutettaessa kiehua. Haudutusnestettä käytetään vain sen verran, että liha peittyy juuri ja juuri.

Paistaminen on monelle tuttua

Suomalaisille kenties tutuin tapa kypsentää liha on paistaminen. Lihan paistamiseen ei kuitenkaan ole yhtä yleispätevää neuvoa, sillä lihan laadulla on paljon merkitystä siinä, kuinka liha kannattaa paistaa. Paistamisessa on hyvä pitää mielessä kohtuus: liian montaa pihviä ei kannata koskaan paistaa yhtä aikaa, sillä pannu voi muuten jäähtyä turhaan.

Lihan voi paistaa sekä pannulla että uunissa. Suurempien lihapalojen paistaminen on monelle tuttua, mutta myös pienempiä lihanpaloja voi onnistuneesti valmistaa uunissa paistamalla. Oikea paistoaika ja -lämpötila riippuvat ruhonosasta, lihan koosta ja muodosta. Oivana apuvälineenä lihan paistamisessa toimii paistomittari, joka auttaa saavuttamaan halutun sisälämpötilan ja kypsyyden.

Grillaaminen vaatii malttia

Grillilihan herkullisuuden salaisuus on se, että liha kuumenee nopeasti erityisen korkeassa lämpötilassa. Ennen grillausta liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön hetkeksi – pienempi lihanpala vaatii lyhyemmän ajan huoneenlämmössä kuin suuri lihanpala. Grillaukseen sopii erityisen hyvin rasvainen ja murea liha, jota kannattaa valella grillikastikkeella tai öljyllä grillatessa. Grillauksen jälkeen on hyvä pitää mielessä, että liha pysyy erityisen mehevänä ja lämpö lihan sisällä ennättää tasaantua, jos sen annetaan rauhassa vetäytyä. Maltti on siis valttia myös grillaamisessa, vaikka liha ei grillissä kauaa paistuisikaan!

Lähde: Hookoo.fi

Kuvat: HK

Lisää aiheesta:

Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaÄlä koskaan tee näin lihan marinadille! Pahimmat virheet, jotka voit tehdä grillatessasi Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenJulkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvinTäydellisen pihvin salaisuus – älä vaan tee näitä mokia!Slow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen21:50
    Viiden jälkeen

    Maikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksen

  • Eilen20:37
    Ihmissuhteet

    Lily Allen julkaisi poikkeuksellisen kostoalbumin – kosto nöyryytyksestä helpottaa, mutta voi mennä yli

  • Eilen18:52
    Terveys ja hyvinvointi

    Miten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiä

  • Eilen17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan