Lihaa voi valmistaa monella tapaa – hallitsetko nämä tekniikat?

Keittäminen, hauduttaminen, paistaminen ja grillaaminen – hallitsetko sinä nämä lihan valmistustavat? Ota selvää, miten voit oppia entistä tarkemmaksi kokiksi kotioloissa!

Tiedätkö, mitä eroa on keittämisellä ja hauduttamisella? Mikä on grillilihan herkullisuuden salaisuus? Kun tiedät, mikä on eri kypsennystapojen salaisuus, voit kartuttaa taitojasi kotikeittiössä.

Keittäminen murentaa lihan

Keittäminen on aikaa vievä kypsennystapa, joka vaatii kärsivällisyyttä, mutta keittämällä sitkeimmätkin lihanpalat kypsenevät erityisen mureiksi. Keittämisessä tärkeintä on se, että keitinvesi kiehuu sadassa asteessa ja se, että liha upotetaan runsaaseen veteen – kylmään tai kiehuvaan.

Hauduttaminen vie aikaa

Myös hauduttaminen vie aikaa, mutta on kaiken sen vaiva väärti, sillä sitkeäkin liha muuttuu hauduttamalla niin pehmeäksi, että liha irtoaa luusta helposti. Hauduttamisnesteen on syytä olla noin 80–90-asteista eli hiljakseen poreilevaa – eli neste ei saa haudutettaessa kiehua. Haudutusnestettä käytetään vain sen verran, että liha peittyy juuri ja juuri.

Paistaminen on monelle tuttua

Suomalaisille kenties tutuin tapa kypsentää liha on paistaminen. Lihan paistamiseen ei kuitenkaan ole yhtä yleispätevää neuvoa, sillä lihan laadulla on paljon merkitystä siinä, kuinka liha kannattaa paistaa. Paistamisessa on hyvä pitää mielessä kohtuus: liian montaa pihviä ei kannata koskaan paistaa yhtä aikaa, sillä pannu voi muuten jäähtyä turhaan.

Lihan voi paistaa sekä pannulla että uunissa. Suurempien lihapalojen paistaminen on monelle tuttua, mutta myös pienempiä lihanpaloja voi onnistuneesti valmistaa uunissa paistamalla. Oikea paistoaika ja -lämpötila riippuvat ruhonosasta, lihan koosta ja muodosta. Oivana apuvälineenä lihan paistamisessa toimii paistomittari, joka auttaa saavuttamaan halutun sisälämpötilan ja kypsyyden.

Grillaaminen vaatii malttia

Grillilihan herkullisuuden salaisuus on se, että liha kuumenee nopeasti erityisen korkeassa lämpötilassa. Ennen grillausta liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön hetkeksi – pienempi lihanpala vaatii lyhyemmän ajan huoneenlämmössä kuin suuri lihanpala. Grillaukseen sopii erityisen hyvin rasvainen ja murea liha, jota kannattaa valella grillikastikkeella tai öljyllä grillatessa. Grillauksen jälkeen on hyvä pitää mielessä, että liha pysyy erityisen mehevänä ja lämpö lihan sisällä ennättää tasaantua, jos sen annetaan rauhassa vetäytyä. Maltti on siis valttia myös grillaamisessa, vaikka liha ei grillissä kauaa paistuisikaan!

Lähde: Hookoo.fi

Kuvat: HK

Lue myös:

    Uusimmat