Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lihakoulu: Mitä porsaan eri osista voi valmistaa?

Onko porsaanliha kotikeittiössäsi tuttu raaka-aine?
Onko porsaanliha kotikeittiössäsi tuttu raaka-aine?HK
Julkaistu 26.09.2013 13:32(Päivitetty 03.10.2013 08:21)

Porsaanliha on käytössä monessa suomalaiskeittiössä, mutta usein on helppo tarttua niihin kaikkein tutuimpiin lihatuotteisiin kerta toisensa jälkeen. Tiedätkö mitä kaikkea porsaan eri osista voikaan valmistaa? Ota selvää

Porsaanliha on naudanlihaa vaaleampaa siksi, että porsaanlihassa lihassolut ovat valkoisia. Porsaalla on myös vähemmän sidekudosta kuin naudalla. Lisäksi porsaanliha on erityisen hienosyistä ja mureaa, eikä porsasta siksi tarvitse raakakypsyttää. Harva tietää, että porsaanliha on tosiasiassa vähärasvaisempaa kuin naudanliha!

1. Poski

Porsaan poskia käytetään harvemmin, mutta esimerkiksi kesällä suosioon nousseen Pulled Porkin valmistukseen porsaan poski on mitä oivallisin raaka-aine. Poskiliha vaatii pitkän haudutusajan, mutta kypsyessään liha on hyvin mureaa. Poskista on tärkeä ennen valmistusta poistaa sen pinnassa oleva kalvo ja rasva. Porsaan poskilihoja kannattaa kysellä kauppahalleista, lihakaupoista, lihatukkureilta ja omasta marketista tarpeen tullen etukäteen.

2. Niska eli kassler

Porsaan niska eli monille tutumpi kassler sisältää paljon sidekudosta, ja siksi liha vaatii pitkän kypsennysajan. Niska on myös hyvin rasvaista lihaa, mutta rasva sulaa pääosin kypsentämisen aikana ja mehevöittää lihaa. Porsaan niskan voi kypsentää sekä uunissa paistamalla matalammassa lämmössä että hauduttamalla maustetussa lihaliemessä. Kuutioimalla lihan ennen valmistusta, voi sen valmistusaikaa lyhentää.

1. PoskiHK

2. NiskaHK

3. Etuselkä

Porsaan luuttomaksi leikattua etuselkää kutsutaan kassleriksi. Etuselästä leikataan myös niin sanotut talouskyljykset ja etuselkää käytetään myös kuutioina ja suikaleina padoissa, kastikkeissa ja muhennoksissa. Se sopii myös kokonaiseksi uunipaistiksi. Porsaan etuselkä kypsennetään aina täysin kypsäksi – unohda siis medium, kun kyseessä on porsaan etuselkä.

4. Ulkofilee

Porsaan ulkofileettä käytetään useimmiten pihvien ja leikkeiden raaka-aineena, mutta se on mahdollista kypsentää myös kokonaisena uunissa. Ulkofileen voi myös leikata auki ja valmistaa täytettynä. Ulkofileen kypsentäminen vaatii keskittymistä, sillä se kuivuu helposti, jos sitä kypsentää liian kauan tai liian kuumassa uunissa. Suositeltava sisälämpötila porsaan ulkofileen valmistamiseen on 68 astetta. Vetäytymisen aikana sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen.

3. EtuselkäHK

4. UlkofileeHK

5. Sisäfilee

Sisäfilee on porsaan arvokkain osa – eikä turhaan, sillä se on myös porsaan murein osa. Sisäfilee on tapana kypsentää joko kokonaisena tai vaihtoehtoisesti pieninä pihveinä eli noisetteina. Sisäfileen kypsentäminen vaatii keskittymistä, sillä liha kuivuu erityisen helposti. Suositeltava sisälämpötila sisäfileetä kypsennettäessä on 68 astetta. Vetäytymisen aikana sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen – tästä ei kannata huolestua.

6. Kinkku

Kokonainen kinkku on kaikkein tutuin suomalaisille joulupöydästä. Kinkusta valmistetaan myös palvi-, ja keittokinkkua, porsaanpaistia ja leikkeitä sekä kuutioita ja suikaleita. Ulko-, sisä-, kulma- ja paahtopaisti ovat kaikki kinkun eri osia.

5. SisäfileeHK

6. KinkkuHK

7. Kylki

Porsaan kylki vaatii pitkän kypsennysajan ja sopii hyvin uunissa valmistettavaksi. Kyljessä on paljon rasvakerroksia ja sitä käytetään paljon pekonina palvina ja uunikylkenä. Hitaassa kypsentämisessä onkin kyljen kohdalla se etu, että kyljen rasva sulaa vähitellen ja mehevöittää lihaa. Haudutetun tai uunissa paistetun kyljen voi jäähdytyksen jälkeen leikata annospaloiksi ja viimeistellä lihan pinnan kuumassa grillissä.

8. Lapa

Lapaa käytetään hyvin monipuolisesti: lavasta valmistetaan niin paisteja kuin leikkeitäkin. Lapaa käytetään paljon myös kuutioiksi ja suikaleiksi leikattuna, ja nämä sopivat hyvin patoihin ja muhennoksiin.

7. KylkiHK

8. LapaHK

9. Potka

9. PotkaHK

Potka on suomalaisille tuttua lihaa, sillä potkaa käytetään perinteisessä hernekeitossa. Hernekeiton lisäksi potkaa voi valmistaa hitaasti liemessä tai kastikkeessa kypsyttämällä. Potka vaatii pitkän haudutusajan, sillä potkalihassa on paljon sidekudosta, joka vaatii mureutuakseen pitkän haudutusajan. Porsaan potka ei kuulu kaikkien markettien perusvalikoimiin, mutta sitä on saatavilla ainakin kauppahalleissa ja erityisissä lihakaupoissa: omiin tarpeisiin potkaa kannattaa aina kysellä muutamaa päivää etukäteen.

Lähde: Hookoo.fi

Kuvat: HK

Lisää aiheesta:

Syödäänkö teilläkin lihaa tänä viikonloppuna? Lihajohtaja Mikko muistuttaa oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenMitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihastaVähärasvaista ja proteiinipitoisempaa kuin broileri! Miksi et jo syö tätä?Supermehevää ja kotimaista lihaa – miksi vain harva suomalainen tajuaa hyödyntää?12 vaihtoehtoa kinkulle – myös nämä lihat sopivat joulupöytään
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Syöpä

    Rinnat pitää tutkia joka kuukausi – näin teet sen oikein kotona

  • 17:27
    Musiikki

    Tämän ikäisenä kuultu musiikki on sinulle merkityksellisintä – suuri suomalaistutkimus selvitti

  • 17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • 15:07
    Lapset

    Iso osa lapsista jää harrastusten ulkopuolelle – yksi ryhmä korostuu

  • 12:52
    Muotimaailma

    Sami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynnin