Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Julkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvin

Shutterstock
Julkaistu 12.08.2018 16:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Maltti on valttia lihaa valmistettaessa, julkkiskokki muistuttaa.

Päätyykö lautasellesi kerta toisensa jälkeen kuiva ja sitkeä pihvi? Jos näin on, ei hätää, sillä huippukokin vinkeillä sinustakin voi kuoritua varsinainen pihvimestari. 

Independent-sivusto kysyi itävaltalais-yhdysvaltalaiselta julkkiskokki Wolfgang Puckilta vinkit ravintolatasoisen pihvin paistamiseen kotioloissa. Täydellinen pihvi syntyy kokin mukaan seitsemän muistisäännön avulla. Näitä vinkkejä noudattamalla et voi mennä metsään!

1) Osta laadukasta lihaa

Hyvä pihvi syntyy laadukkaasta lihasta. Mutta toisin kuin moni ajattelee, sisäfilee ei automaattisesti ole paras ruhonosa pihvin paistamiseen. Miehen mukaan luullinen liha lukeutuu hänen ehdottomiin suosikkeihinsa.

Luullisesta lihasta syntyy miehen mukaan maukas ja ennen kaikkea mehukas lopputulos.

2) Mausta hyvin

mustapippuri
Vastajauhettu pippuri kuuluu pihvin vakiomausteisiin.Shutterstock

Ennen paistamista kokki suosittelee maustamaan pihvin reilulla oliiviöljyllä, vastarouhitulla mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä.

3) Anna lihan lämmetä

Lihaa ei koskaan saisi nostaa jääkaappikylmänä suoraan pannulle tai grilliin, vaan lihan tulee antaa rauhassa lämmetä huoneenlämpöiseksi. Ota huomioon, että tämä voi viedä aikaa useammankin tunnin.

4) Kuumenna pannu tai grilli kuumaksi

Puckin mukaan suurin virhe, jonka ihmiset pihviä paistaessaan tekevät on, että pannua tai grilliä ei kuumenneta riittävän kuumaksi.

– Useimmat ihmiset kypsentävät sen hitaasti suuren öljymäärän kera, mutta tämä on virhe. Voit kuumentaa grillin todella kuumaksi tai laittaa pihvin höyryävälle pannulle. Näin saat siihen mukavan rapean ja hyvin ruskistuneen pinnan.

pihviPihviä paistettaessa pannu saa höyrytä.Lehtikuva

Riittävän kuuman pannun ansiosta lihan rasva karamellisoituu, jolloin lihaan saadaan entistäkin herkullisempaa makua. 

5) Älä käännä heti

Moni kotikokki sortuu kääntämään lihan pian sen jälkeen, kun pihvi on osunut grilliin tai pannuun. Tämä ei kuitenkaan kannata, vaan lihan tulisi antaa paistua rauhassa. Kun liha saa paistua kunnolla molemmilta puolilta, lihan pintaan muodostuu rapea ja herkullinen pinta.

6) Anna levätä

Lihan leikkaaminen liian aikaisin on virhe, joka johtaa helposti kuivaan lopputulokseen. Malta siis mielesi!

– Kun pihvi on paistunut haluamaasi kypsyyteen, nosta se lämpimälle lautaselle ja anna levätä noin kymmenen minuutin ajan. Tällä tavalla lihasnesteet pysyvät lihan sisällä, Puckin kertoo.

LUE MYÖS: Grillauksen Suomen mestari muistuttaa yleisestä grillausmokasta – ”muuten kaikki hyvät lihasnesteet valuvat leikkuulaudalle

7) Tarjoile!

shutterstock_145058521Hyvä pihvi maistuu ilman tuhteja kastikkeita.Shutterstock

Mitä ikinä teetkin, älä peitä hyvän lihan makua kastikkeella, kokki muistuttaa. Miehen mukaan yksinkertaiset mausteet, kuten pihvin pinnalle lisätty valkosipuli, voi ja tuoreet yrtit riittävät vallan mainiosti.

Lähde: Independent

Lisää aiheesta:

Ethän tee näin? Grilliravintoloitsija Matt kertoo pahimmat grillausvirheet – yleisimpään sortuu liian moni Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaPorsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenEthän lisää korppujauhoja lihapullataikinaan? Tyypillinen moka voi pilata maun ja rakenteen"Näin paistat täydellisen pihvin" – huippukokit paljastavat parhaat vinkkinsäTäydellisen mehevä pihvi älyttömän helposti: Oletko kokeillut ”käänteistä paistotekniikkaa”?
LihaRuoanlaittoGrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos