Tätä tarkoittaisi kakkostasolle siirtyminen: "Rajoitustoimenpiteet eivät enää ole suosituksia" – ravintolarajoitusten tiukentamiseen paineita

Hallitus kaavailee tiukennuksia ravintoloiden koronarajoituksiin – näin uudistus otetaan alalla vastaan 7:45
Hallitus kaavailee tiukennuksia ravintoloiden koronarajoituksiin – näin uudistus otetaan alalla vastaan

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila pitää ravintoloiden rajoitusten tiukentamista tärkeänä osana koronan leviämisen estämisessä.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen neuvottelussa tänä iltana päätetään koronastrategian tasolle 2 siirtymisestä. Nyt Suomi on tasolla 1 ja taso 3 tarkoittaa poikkeusoloja.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei vastannut Viiden jälkeen -lähetyksessä suoraan siihen, saadaanko asiasta päätös.

– Se riippuu päätöksentekijöistä. Me virkamiehet yritämme viedä riittävän selkeän päätösesityksen. He katsovat, pitääkö sitä joltain osin muuttaa, vai onko se valmis päätettäväksi, Varhila sanoi.

Kakkostason rajoitukset ovat pakollisia

Varhila muistuttaa, että kakkostason rajoituksia on pakko noudattaa.

– Kakkosvaiheessa otetaan kaikki täysimääräisen leviämisvaiheen rajoitustoimenpiteet käyttöön. Ne ovat lakisääteisiä velvoitteita, eivät enää suosituksia.

– Viranomaisten on otettava ne käyttöön, kun kriteerit täyttyvät. Velvollisuus ottaa käyttöön on siis vahvempi kuin valtioneuvoston suositusluonteisissa toimenpiteissä.

Suurin tarttujaryhmä ovat 20–29-vuotiaat nuoret

Varhila pitää tärkeänä, että myös ravintolatoimintaa rajoitettaisiin.

– Pidän rajoituksia tärkeänä. Suurin tarttujaryhmä ovat 20–29-vuotiaat nuoret. Me tiedämme, että tartunnat ovat pitkälti ravintoloista peräisin.

Varhilan mukaan keinovalikoimassa on muun muassa tanssimisen ja laulamisen kieltäminen.

– Perustuslakivaliokunta on ottanut selkeän kannan, että elinkeinotoimintaa ei voida voimakkaasti rajoittaa. Pystymme kuitenkin asetuksella säätämään, että pitää istua pöydässä. Eli ei saa tanssia eikä laulaa karaokea. Hallituksen pöydällä on pohdinnassa ravintolarajoitusten tiukentaminen, mikä tarkoittaa aukiolo- ja anniskeluaikojen tiukentamista.

Varhila lisäsi, että tauti leviää erityisen paljon työpaikoilla.

Lue myös:

    Uusimmat