Vapaavuori: Hallitus väistelee vastuuta ravintolarajoitusten purkamisessa: "Ei siihen meiltä tarvita mitään linjausta"

4:32
Jan Vapaavuori vastaa pääkaupunkiseudun ravintolarajoituskiistaan

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan koronaepidemian leviämisvaiheessa olevien alueiden, kuten pääkaupunkiseudun ravintolarajoitusten lieventäminen ei edellytä alueen siirtymistä koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Vapaavuoren mukaan ravintolarajoituksista päättäminen kuuluu yksiselitteisesti hallitukselle. 

– Tämä kuuluu vain ja ainoastaan maan hallitukselle. Valtioneuvostolla on täysi oikeus tehdä päätös (rajoitusten lieventämisestä) nojautuen sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen epidemiologiseen arvioon. Ei siihen tarvita meiltä mitään linjausta.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvos Ismo Tuominen kommentoi tiistaina Helsingin Sanomille, että hallitus voisi päättää ravintolarajoitusten lieventämisestä jo torstaina, jos Uusimaa ilmoittaisi siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen. 

– Tämä on väärinkäsitys. Ei edellytyksenä ole se, että alueet tekisivät päätöksiä. Aiemmin on useita kertoja kevennetty ja kiristetty rajoituksia ilman, että alueet tekevät mitään päätöksiä, Vapaavuori sanoo MTV Uutisille.

Vapaavuori ihmettelee, miksi STM nojautuu ravintolalinjauksissaan alueiden päätöksiin epidemiatilanteesta. 

– Se, että STM nyt vaaliviikolla kysyy, ei voi perustua mihinkään muuhun kuin siihen, että nyt on vaaliviikko, Vapaavuori sanoo viitaten kuntavaaleihin.

Koronaryhmät koolla torstaina

Ravintolarajoitukset ovat tiukimpia leviämisvaiheen alueilla, joihin kuuluvat tällä hetkellä Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Kanta-Hämeen maakunnat. Leviämisvaiheen alueilla alkoholia saa anniskella baareissa ja pubeissa kello 18 saakka ja ruokaravintoloissa kello 20 saakka.

Vapaavuoren mukaan esimerkiksi Helsingissä ravintolarajoituksia olisi jo syytä keventää.

– Itse henkilökohtaisesti näen, että meillä on mahdollisuus olennaisesti keventää kaikki rajoituksia, myös ravintolarajoituksia.

Vapaavuori ei halunnut kertoa, aikovatko pääkaupunkiseudun tai Uudenmaan koronakoordinaatioryhmät tehdä torstain kokouksissaan päätöksen Uudenmaan tai sen kuntien siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen.

– Tottakai tämä on yksi asioista, joka on pöydällä. On mahdollista, että siirrymme kiihtymisvaiheeseen. En lähde sitä ennakoimaan.

Vapaavuori väläytti jo viime viikolla järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että edellytykset kiihtymisvaiheeseen siirtymiselle Uudellamaalla voivat täyttyä jo tällä viikolla. 

– Arvioimme asiaa yhdessä huomisten lukujen perusteella. Ei päätös silti minkään lain nojalla vaikuta ravintorajoituksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja