Kuntosalit ja kauppakeskusten yleiset tilat kiinni pääkaupunkiseudulla? Koronakoordinaatioryhmä suosittelee rajoitusten kiristämistä, Vapaavuori pitää sulkuja todennäköisinä

1:07
Lähiopetus ei ole suuri uhka tartuntojen leviämiselle, sanoi HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen eilen – katso video!

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee koronarajoitusten kiristämistä. Yksityisiä tiloja saatetaan määrätä suljettaviksi.

Tartuntatautilain uusi väliaikainen pykälä mahdollistaa esimerkiksi yksityisten kuntosalien, muiden urheilutilojen ja kauppakeskusten yleistilojen sulkemisen.

Eilen kokoontunut pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmää suositteli, että pykälä otettaisiin "pääosin" käyttöön mahdollisimman pian.

Käytännössä pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä siis suosittelee, että Etelä-Suomen aluehallintavirasto päättäisi tilojen sulkemisesta.

– On hyvin todennäköistä että niitä (sulkemisia) tulee. Tautitilanne on huono. Nykyiset rajoitukset eivät ole pystyneet estämään sitä, että tauti on levinnyt pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Uudellamaalla. On hyvin todennäköistä, että uusia keinoja otetaan käyttöön. Joitakin rajauksia tulee, mutta niitä ei pystytä vielä ennakoimaan, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi MTV Uutisille.

Asiaan tullaan palaamaan ryhmän seuraavassa kokouksessa torstaina, jolloin pohditaan, miten ja mihin sulut kohdennettaisiin ja rajattaisiin.

– Tässä on vielä useita oikeudellisia haasteita, joita pitää lähipäivinä selvittää. Käytännössä kyse on siitä, että toistaiseksi on voitu pistää kiinni kaupungin omia tiloja ja nyt voidaan rajoittaa yksityisten tilojen käyttöä, Vapaavuori toteaa.

Pykälä koskee lain mukaan seuraavia tiloja:

1) joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat; 

2) yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat; 

3) tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmä-harrastustoimintaan käytettävät tilat; 

4) huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhat; 

5) sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat; 

6) kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin. 

Kontaktien välttämisen pitää olla mahdollista

Sulkusuosituksen lisäksi ryhmä suosittaa, että käyttöön otettaisiin välittömästi toinenkin tartuntatautilain pykälä.

Tämän myötä toiminta erilaisissa asiakastiloissa olis lain mukaan pakko järjestää siten, että asiakkaiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Käytännössä pykälän käyttöönotto voisi edellyttää käytännön järjestelyjä, kuten asiakasmäärien rajoituksia tai tilajärjestelyjä. 

Pykälä koskee yksityisten tilojen lisäksi myös esimerkiksi uskonnollisten yhdyskuntien tiloja, kuten kirkkoja, sekä erilaisia kuntien tiloja.

– Juridisesti tämä on hyvin hankala kokonaisuus. Tämä vaatii joitakin päiviä, että tätä pystytään katsomaan oikeudellisesti eri kanteilta siten, että päätökset ovat tehtävissä, Vapaavuori muistuttaa.

Juttua täydennetty kello 16.52. Juttuun on lisätty Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja