Päätökset julki: Näillä viidellä alueella ravintoloiden toimintaa rajoitetaan lisää jo tulevana viikonloppuna

Ravintoloiden koronarajoituksista saatiin uutta tietoa, kun sosiaali- ja terveysministeriö piti asiasta tiedotustilaisuuden tänään iltapäivällä. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä.

Ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikoja säännellään koronavirusepidemian takia. Jos koronavirustilanne on jollakin alueella kiihtymisvaiheessa, voidaan ravitsemisliikkeille säädettyjä rajoituksia tiukentaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti tänään kello 14.30 mediainfon ravintoloita koskevista rajoituksista koronavirustilanteessa. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta tässä artikkelissa.

Tilaisuudessa ovat mukana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja hallitusneuvos Ismo Tuominen STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Hallitus linjasi aiemmin, että tämän viikon torstaista lähtien ravintolat sulkevat koko maassa ovensa yhdeltä yöllä ja anniskelu loppuu tuntia aiemmin. Samalla kerrottiin, että jos koronavirustilanne on jollakin alueella kiihtymisvaiheessa, menevät ovet kiinni jo kello 23 ja anniskelu loppuu kello 22.

Kiuru on kiirehtinyt tiukempia rajoituksia alueille, jotka ovat epidemian kiihtymisvaiheessa tai lähestyvät sitä.

15.32: Tilaisuus on päättynyt.

15.27: Puumalaisen mukaan nyt on edessä tärkeä vaihe, että toimijat toisivat vahvasti esille maskien käyttöä ja toisivat maskeja tarjolle tiloihinsa.

Hän vertasi tätä käsidesin käyttöön. Kun sen merkitys tuotiin vahvasti esiin viime keväänä, niin aluksi ajateltiin, että se olisi hankalaa, mutta nyt niihin törmää kaikkialla.

- Sanoisin, että kiihtymisvaiheen maskisuositus on aika uusi. Kestää hetki ennen kuin ihmiset tottuvat toimimaan sen kanssa, Puumalainen sanoi.

Voiko yrittäjä pakottaa asiakkaat käyttämään maskia?

Puumalainen totesi, että hän ei ole juristi, eikä voi ottaa asiaan tarkasti kantaa.

Varhila sanoi, että yrittäjien on pitkälti mahdollista velvoittaa käyttämään maskia.

- Aika pitkälle se on mahdollista, Varhila sanoi ja sanoi esimerkiksi Finnairin ja VR:n.

- Elinkeinoharjoittaja saa aika pitkälti valita asiakkaansa, mutta se on tilannekohtaista. Sitä ei lähtökohtaisesti voi soveltaa joka paikkaan samalla tavalla.

15.20: Kiurun mukaan alueelliset viranomaiset ovat onnistuneet pääasiassa hyvin tilanteen hoidossa. Esimerkkinä hän mainitsi Kainuun ja Mikkeli, joissa tilanne oli välillä todella haastavaa, mutta ne on saatu hallintaan.

15.15: Puumalaisen mukaan huoli ravintoloihin ja juhlimiseen liittyvistä tartunnoista tuli sairaanhoitopiireiltä.

- Tartunnat on suoraan yhdistetty yökerhoihin, ja niitä on tullut paljon.

15.14: Kiuru kertoi, että jäljitys alueilla ei enää toimi ja se on huolestuttavaa, sillä ei tiedetä mistä tartunnat ovat peräisin. 

15.08: Toimittaja kysyi Kiurulta mahdollisesta maskipakosta.

- Tällä hetkellä tartuntautien valmistelu on STM:ssä. Neuvotteluihin ollaan viemässä tehostettuja toimia. Ensi viikolla valtioneuvosto joutuu näitä päätöksiä tekemään, hän vastasi.

- Maskipakkoa ei tunneta, joten siihen liittyy perusoikeudellisia kysymyksiä.

Varhila jatkaa:

- Pakko voidaan aina säätää, jos siihen on riittävät perusteet ja sen vaikutus täytyy arvioida.

Ensimmäisenä ongelmana on Varhilan mukaan se, että kuinka voidaan todistaa se, jos on terveydelliset syyt olla käyttämättä maskia.

Toinen ongelma on se, että lakipykälät pitää säädellä tarkkaan ja perusteeksi ei riitä pelkästään epävarma tieteellinen näyttö vaan siihen vaaditaan tieteelliset perusteet.

14.58: Koko maan ilmaantuvuusluku on Puumalaisen mukaan 30 paikkeilla ja suunta on ylöspäin. Tapauksista noin puolet, Vaasaa lukuun ottamatta, on pääkaupunkiseudulla.

14.57: Jo yli puolessa kotimaan koronatapauksista tartuntalähde ei ole tiedossa.

14.53: Puumalaisen mukaan ei ole mitään epäselvyyttä yökerhoista lähtöisi olevien tartuntojen laajuudesta.

14.51: Rajoitus voi olla tällä päätöksellä voimassa lokakuun loppuun saakka.

14.49: Kirsi Varhila: On tarkasteltu, missä vaiheessa mikäkin alue on. 

Ensi sunnuntaina 11.10. otetaan viidellä alueella voimaan tiukemmat rajoitukset. Alueet ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Pohjanmaa. Anniskelu päättyy näissä kello 22 ja ravintoloihin saa ottaa vain puolet asiakasmääristä.

14.45: Olemme sinä vaiheessa, että valtioneuvosto tulee ottamaan uudet lisärajoitukset käyttöön ravitsemusliikkeiden säätelyn osalta ensimmäisillä alueilla ja päätös tehdään perjantaina.

14.42: Kiuru: Tällä hetkellä elämme tilannetta, jossa on normaali lainsäädäntö eli päätösvalta on alueilla itsellään. Aluehallintoviranomaisilla ei ole valtaa säännellään valtioneuvoston asetuksella.

14.35: Tilaisuuden piti alkaa kello 14.30, mutta se on hieman myöhässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja