Sanna Marin: "Koronatilanne on huolestuttava" – hallitus neuvottelee ensi viikolla

Koronatilanne on huolestuttava ja hallitus tulee neuvottelemaan asiasta, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.) MTV Uutisille. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan ravintolarajoituksista on tullut erittäin vakavia pyyntöjä.

Useat koronamittarit näyttävät tällä hetkellä punaista. Sairaalahoidossa on yli 300 koronapotilasta.

– Koronatilanne on huolestuttava. Hallituksella on neuvottelu tilanteesta ensi viikon alussa. Sote-ministeriryhmä käy asiaa läpi vielä tällä viikolla, pääministeri Marin sanoo MTV Uutisille sähköpostitse.

– On entistä tärkeämpää, että kaikki ihmiset kävisivät ottamassa heille tarjolla olevat rokotteet, Marin toteaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus neuvottelee koronatilanteesta ensi viikon tiistaina.

Koronatartuntojen määrä on ollut viime viikkoina kasvussa. Tehohoidossa on tällä hetkellä 42 koronapotilasta. THL:n mukaan rokottamattomien riski saada koronatartunta on nyt korkeampi kuin koskaan aiemmin pandemian aikana.

Ravintolarajoituksista "vakavia pyyntöjä"

Yksi mahdollinen koronan leviämistä ehkäisevä toimenpide on ravintolarajoitusten tiukentaminen nykyisestä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikojen sekä asiakasmäärien rajoituksia tullaan tarkastelemaan.

– Tällä hetkellä alueilta on tullut erittäin vakavia ja huolestuttavia pyyntöjä ravintolarajoitusten suhteen, Varhila sanoo.

– Tässäkin koko ajan muistaen sen, että jos ja kun niitä [ravintolarajoituksia] tiukennetaan, koronapassilla toiminta voi jatkua entisellään, Varhila toteaa.

Uusia rajoituksia alueille, toivoo STM:n kansliapäällikkö

Jokaisessa sairaanhoitopiirissä Lappia, Kainuuta, Etelä- ja Itä-Savoa sekä Ahvenanmaata lukuun ottamatta koronan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä yli 100 kahdessa viikossa 100 000 asukasta kohden.

Vakavin tilanne on Pohjois-Pohjanmaalla, jossa ilmaantuvuusluku on 422.

Eilen ilmoitettiin, että pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa palataan laajoihin maski- ja etätyösuosituksiin.

Varhilan mukaan pääkaupunkiseutu ja Varsinais-Suomi ovat oikealla tiellä. Monilla muillakin alueilla rajoituksia on Varhilan mielestä syytä pohtia.

– On varmasti syytä tarkastella sitä, riittääkö ainoastaan joidenkin yhteislaulutilaisuuksien kielto tai rajoittaminen.

Käytännössä Varhila haluaa, että alueilla mietittäisiin uusia rajoituksia "kohtuullisen riskin" tilaisuuksiin, esimerkiksi liikuntatoimintaan. Näitä rajoituksia olisi toki mahdollista kiertää koronapassilla.

Mikä on koronajäljityksen kohtalo?

Myös tartuntaketjujen jäljittäjien määrää pitäisi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön mukaan lisätä viime kevään tasolle, vaikka alueet ovatkin vaatineet päinvastaista.

– Nyt täytyy toivoa, että jäljityksessämme ei käy aivan samalla lailla kuin testauksessa. Alueet pyysivät, odottivat ja edellyttivät testausstrategian uudistamista, jolloin testaustamme huomattavasti vähennettiin. Suomi taitaa olla EU-jäsenmaista neljänneksi vähiten testaava tällä hetkellä.

– Nyt vaade näyttää kohdistuvan jäljitykseen, että voitaisiin keventää jäljitystä. Silloin olemme siinä tilanteessa, että emme saa poikki tartuntaketjuja.

Juttua täydennetty kello 13.18. Lisätty Kirsi Varhilan kommentteja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja