Pormestari Vapaavuori ei painaisi tartuntoja alas ”millä ehdoilla tahansa” – tartuntaluvun tuijottaminen vanhentunut tapa

8:01
Katso Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren koko haastattelu.

Kukaan ei oikein tiedä, nähdäänkö vielä uusia koronarajoituksia, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori totesi MTV:n Uutisaamussa.

Tällä viikolla Suomessa on todettu sekä tiistaina että keskiviikkona yli 600 päivittäistä koronatartuntaa.

Suomen voimassa oleva virallinen koronastrategia nojaa lukuisia kertoja toistettuihin epidemiatasoihin eli perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheeseen.

– Ne eivät ehkä enää oikein kuvaa todellisuutta. Näihin sanoihin ei kannata jumiutua. Helsingissä täytämme leviämisvaiheen kriteerit kaikissa kategorioissa, paitsi sairaalahoidon tarpeessa. Se on kuitenkin ehkä se kaikkein tärkein, Helsingin pormestari Vapaavuori arvioi.

– Ei pitäisi tuijottaa ensisijaisesti tartuntamääriä, vaan vakavia tautitapauksia, tehohoitoa ja kuolleita, Vapaavuori jatkaa.

Vaikka Vapaavuori katsookin Suomen koronastrategian olevan ainakin jossain määrin vanhentunut, niin hän pitää kuitenkin korkeita tartuntalukuja kielteisenä asiana. Ne kun esimerkiksi kuormittavat terveydenhuoltoa.

– Monet kiireettömät palvelut jumiutuvat, Vapaavuori harmittelee.

Halutaanko tartuntaluvut alaspäin?

– Ei varmaan millä ehdoilla tahansa. Sairaalahoidon tarve on se tärkein kysymys. Jos tartunnat jatkavat kasvuaan tätä tahtia, niin jossain vaiheessa varmasti tulee kipuraja.

Nykyisen kaltaiset tartuntaluvut eivät Vapaavuoren mielestä välttämättä johda uusiin rajoituksiin.

– Joka päivä lyödään piikkejä olkapäihin, joka mahdollistaa sen, että jotakuinkin normaalisti voidaan elää. Kukaan ei oikein osaa sanoa, ajaudutaanko rajoitustoimenpiteisiin. Mielestäni on mahdollista, että ei ryhdytä isompiin toimenpiteisiin.

Juhlimiseen vaikea puuttua

Helsingin pormestarin mielestä kesällä nousseet tartuntaluvut selittyvät osin sillä, että nuoret ”bilettävät kuin joskus ennen koronaakin”.

– On nähtävissä, että 20–40-vuotiaat eivät enää jaksa ja ovat siirtyneet elämään normaalia elämää, Vapaavuori toteaa.

– Lisäksi yhden rokotteen saaneet 30–40-vuotiaat ajattelevat, että voidaan elää kuten ennenkin, vaikka tiedetään, että nimenomaan tarvitaan kaksi rokoteannosta, Vapaavuori jatkaa.

Vapaavuori vetoaakin Uutisaamussa nuoriin. Hän korostaa vastuullista käytöstä ja ennen kaikkea sitä, että koronarokote haetaan ajallaan.

Korkeisiin tartuntalukuihin vaikuttaa Vapaavuoren mukaan myös deltavariantti. Se kun tarttuu merkittävästi aiempia virusmuunnoksia tehokkaammin.

Uusien, esimerkiksi ravintoloita ja yökerhoja koskevien rajoitusten suhteen Vapaavuori vaikuttaisi olevan varsin skeptinen.

– Ne keinot, joilla nimenomaan voitaisiin juhlimiseen ja bilettämiseen puuttua, eivät sitten kuitenkaan ole kovin tehokkaita varsinkaan näin kesäaikana. Jos baareja ja ravintoloita laitetaan kiinni, niin sitten juhlitaan jossain muualla. 

Katso Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren koko Uutisaamu-haastattelu yllä olevalta videolta. Vapaavuori kertoo haastattelussa muun muassa kantansa koronapassiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja