Mainos

Tätä suomalaiset haluavat: Punaisesta tuvasta ostarille asumaan

Suomalainen asuminen muuttuu hitaasti. Uusia asuntoja rakennetaan varman päälle tulevaa vaihtoarvoa ajatellen eikä niinkään ostohetken todellisiin tarpeisiin.

– Yksi esimerkki on sauna. Rakennetaan saunallinen asunto, koska se on helpompi myydä joskus tulevaisuudessa, vaikka itse ei saunaa käyttäisikään ainakaan saunomiseen, sanoo Skanska Kotien kehitysjohtaja Susanna Sucksdorff MTV:n SuomiAreenassa.

Kaupungistuminen jatkuu kuten on tehnyt jo vuosia, mutta nyt kaupunkiasuminen on haluttua ja hyvää asumista.  Ennen kaupunkiin muutettiin pakon takia nyt omasta halusta.

– Yksi suuri trendi on ostoskeskusten yhteyteen rakennettavat asunnot, mikä on jännää, sanoo Sucksdorff. 

–Tuntuu erikoiselta, että joku haluaa asua ostarilla, mutta kun me niitä rakennetaan, ne käyvät hyvin kaupaksi, kertoo Skanska Kotien kehitysjohtaja.

Kasvava trendi on sekin, että ympäristöltä vaaditaan entistä enemmän.

– Pihojen pitää olla suunniteltuja, emme voi rymäyttää kerrostaloa sorakentälle. Ikkunasta pitää näkyä vihreää eikä pelkkää hiekkakenttää. Kokonaisuuden pitää olla mietitty ja suunniteltu, kertoo Sucksdorff.

Samaa sanoo myös arkkitehti Joakim Breitenstein.

– Asunto ei enää riitä, nyt otetaan huomioon koko asuinympäristö. Nykyihminen haluaa kokonaisvaltaisen asumiskokemuksen, jossa tilaa omalle persoonalle.

– Samaan aikaan on lisääntynyt myös valmius jakaa ympäristönsä naapureiden kanssa. Esimerkiksi hyvin suunnitellut pihaympäristöt, jotka ovat koko naapuruston yhteisiä, ovat haluttuja, sanoo arkkitehti Breitenstein.

Suomessa erottuu myös alueellisia trendejä.

– Helsingissä tehdään rohkeampia valintoja kuin vaikkapa Oulussa tai Porissa, sanoo Sucksdorff. Helsingissä ei enää mene boordilaattaa kylpyhuoneeseen, vaan suuria vaaleita laattoja ja tummia lattioita. Tyyli on hyvin minimaistinen. Oulussa peiliovet ja boordilaatat ovat yhä kysyttyjä.

 


 

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.