Tätä kuningas Charlesin syöpä tarkoittaa prinssi Williamille

Kuningas Charles kuvattiin päivää ennen syöpäuutista 0:50
Videolla: kuningas Charles kuvattiin päivää ennen syöpäuutista

Kuningas Charlesin sairastuminen asettaa lisää vastuuta ja paineita hänen vanhemmalle lapselleen prinssi Williamille.

Buckinghamin palatsi tiedotti maanantai-iltana 5. helmikuuta kuningas Charlesin, 75,saaneen syöpädiagnoosin. BBC:n mukaan kyseessä ei ole eturauhassyöpä, mutta sairaus havaittiin kuninkaan ollessa hiljattain sairaalahoidossa laajentuneen eturauhasen vuoksi.

Palatsi ei kerro tarkemmin, mikä syöpä on kyseessä, mutta sen lausunnon mukaan kuningas aloitti säännölliset hoidot maanantaina. Myöskään syövän luokasta tai ennusteesta ei kerrota enempää. Samalla kerrottiin Charlesin lykkäävän julkisia työtehtäviään ja muiden vanhempien kuninkaallisten odotetaan edustavan kuninkaan sijasta tämän hoitojen aikana.

Katseet kääntyvätkin nyt Charlesin vanhimpaan lapseen ja kruununperijään prinssi Williamiin, 41.

Williamin odotetaan ottavan nyt entistä enemmän vastuuta hoitaakseen. Myös hän perui hiljan tulevia edustustehtäviään ollakseen puolestaan puolisonsa prinsessa Catherinen, 41, toipumisen tukena, jolle tehtiin kolme viikkoa sitten vatsan alueen leikkaus. Catherinen sairausloma kestää arviolta ainakin pääsiäiseen asti. 

Kun sekä Charles että Catherine ovat poissa pelistä, joutuu William ottamaan harteilleen entistä enemmän kuninkaallisia velvollisuuksia, arvoivat asiantuntijat. 

– Minusta tuntuu, että Williamiin kohdistuvat paineet eivät ole koskaan olleet suuremmat, koska hänen vaimonsa ei pysty osallistumaan, hänellä on kolme lasta, joista hän tavallaan auttaa huolehtimaan, kuten hänen kuuluukin, ja nyt hänen on tavallaan kannettava (kuningas Charlesin) taakkaa, arvioi kuninkaallisia seuraava Rachel Bowie

Tapa, jolla prinssi William nousee nyt tukemaan sairastavaa monarkkia, tuonee monille mieleen myös parin vuoden takaisen ajan, jolloin Charles itse paikkasi äitiään kuningatar Elisabetia, jolla oli pitkän elämänsä loppua kohden paljon erilaisia terveysongelmia. Elisabet menehtyi 96-vuotiaana syyskuussa 2022. 

Prinssi William tulee palaamaan edustustehtäviin keskiviikkona 7. helmikuuta ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun brittihovi ilmoitti sekä Catherinen että Charlesin joutuvan leikkaukseen. Tuolloin William osallistuu London Air Ambulance Charityn  hyväntekeväisyysgaalaan.

Toinen kuninkaallinen, jonka kalenteri tulee olemaan täynnä tulevien viikkojen ajan, on Charlesin puoliso kuningatar Camilla, 76, joka on jatkanut ahkerasti töiden tekemistä Charlesin terveyshuolista ilmoittamisen jälkeen. Myös muiden kuninkaallisen perheen jäsenten odotetaan ottavan enemmän roolia sekä lisävastuita Charlesin puolesta tarvittaessa. Esimerkiksi Charlesin sisarukset prinsessa Anne, 73, joka on lähes vuosittain eniten työtä tekevä kuninkaallinen, sekä prinssi Edward, 59, vaimonsa herttuatar Sophien, 59,kanssa saattavat olla henkilöitä, jotka tarvittaessa ottavat hoitaakseen enemmän kuninkaallisia tehtäviä.

Vaikka Charles on vetäytynyt toistaiseksi edustustehtävistään, jatkaa hän tällä hetkellä roolissaan valtionpäämiehenä. 

Mikäli Charlesin kunto kuitenkin huononisi niin paljon, ettei hän pystyisi hoitamaan monarkin velvollisuuksiaan, hänellä on viisi valtionpäämiestä, jotka tarvittaessa voivat toimia hänen virallisina sijaisinaan. Nämä viisi kuninkaallista ovat hänen puolisonsa sekä perimysjärjestyksessä olevat seuraavat neljä yli 21-vuotiasta kuninkaallisen perheen jäsentä: kuningatar Camilla, prinssi William, prinssi Harry, 39, prinssi Andrew, 63,sekä prinsessa Beatrice, 35. Charlesin valtiosihteerit on nimetty kuninkaallisen perheen virallisilla sivuilla. 

Tilanteesta mutkikkaan tekee kuitenkin se, että viidestä valtiosihteeristä kolme ei tee kuninkaallista työtä: Harry vetäytyi kuninkaallisesta elämästään vuonna 2020 ja muutti perheineen Yhdysvaltoihin, Andrew joutui vetäytymään velvollisuuksistaan vuonna 2019 johtuen väitetystä osallisuudestaan edesmenneen seksuaalirikollisen Jeffrey Epsteinin  laittomaan seksirinkiin, ja Beatrice ei puolestaan koskaan ole tehnyt kuninkaallista työtä. 

Näin ollen Charlesin valtionsihteereinä tulisivat eittämättä toimimaan kuningatar Camilla sekä prinssi William. Valtiosihteereinä heillä olisi valtuudet allekirjoittaa asiakirjoja, osallistua valtakunnanneuvoston kokouksiin sekä vastaanottaa uusia suurlähettiläitä. Valtiosihteeri ei voi kuitenkaan hoitaa monarkin tärkeimpiä perustuslaillisia tehtäviä, kuten pääministerin nimittämistä. 

Medialähteiden mukaan valtiosihteereitä ei oltaisi tällä hetkellä nimittämässä toimeen.

Mikäli kuningas Charles olisi täysin kykenemätön hoitamaan perustuslaillisia tehtäviään mikä vaikuttaisi valtion toimintaan, voitaisiin hänen valtansa peruuttaa, jolloin sen ottaisi haltuunsa regentti, eli sijaishallitsija. Vuoden 1937 regenttilain mukaan tämä olisi kruununperimysjärjestyksessä seuraava henkilö, eli tässä tapauksessa prinssi William. 

Näin tapahtuakseen olisi oltava lääketieteellinen todiste siitä, että Charles olisi "mielen tai ruumiin heikkoudesta johtuen" toistaiseksi kykenemätön hoitamaan kuninkaallisia tehtäviään, tai hän ei jostain muusta tietystä syystä olisi käytettävissä näiden tehtävien hoitamiseen. Nämä todisteet olisi hyväksytettävä lautakunnalla, jonka pitäisi tehdä asiasta enemmistön päätös. 

Kyseiseen lautakuntaan kuuluvat lordikansleri, alahuoneen puhemies, Lord Chief Justice eli Englannin ja Walesin tuomioistuinlaitoksen päällikkö ja Englannin ja Walesin tuomioistuinten presidentti, Master of the Rolls joka on Englannissa ja Walesissa toiseksi korkein tuomari Lord Chief Justicen jälkeen, sekä kuningatar.

Lautakunnan olisi ilmoitettava päätöksestään kirjallisesti sekä ilmoitettava siitä, onko kuningas valmis palaamaan virkaansa tai milloin hän olisi valmis palaamaan. Sillä välin prinssi William toimisi Charlesin nimissä sijaishallitsijana. 

Lähteet: BBC, CNN, USA Today

Lue myös:

    Uusimmat