Tätä aseiden vienti EU-maista Ukrainaan tarkoittaa käytännössä: "Valtava logistinen operaatio" – mutta myös Venäjälle potentiaalinen kohde iskeä

Kiovaa lähestyy viiden kilometrin pituinen venäläiskolonna – sotilasprofessori arvioi Venäjän seuraavat askeleet Ukrainan sodassa 3:47
Kiovaa lähestyy viiden kilometrin pituinen venäläiskolonna – everstiluutnantti arvioi Venäjän seuraavat askeleet Ukrainan sodassa

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori ja everstiluutnantti Marko Palokangas kertoo EU:n päätöksen rahoittaa aseostoja sekä asevientiä Ukrainan olleen erittäin merkittävä. 

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Ukraina ja Venäjä aikovat neuvotella Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla
  • EU sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta
  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina
  • Satelliittikuvien mukaan Kiovaa on maanantaiaamuna lähestymässä noin viiden kilometrin mittainen venäläinen sotilaskolonna.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti sunnuntaina 27. helmikuuta, että EU aikoo rahoittaa aseostoja sekä -toimituksia Ukrainaan 450 miljoonalla eurolla. 

Palokangas kommentoi MTV Uutiset Livessä päätöksen olevan merkittävä. 

– Kyllä tietysti koko muun maailman tuki Ukrainan kansalle, tälle taistelulle suurvaltaa vastaan on merkittävä henkinen tuki, mutta myöskin tämä rahallinen ja puolustustarvikkeiden tukeminen ja siirtäminen sinne Ukrainaan auttaa varmasti sitä jatkuvaa puolustustaistelua. 

– Se, että millä aikataululla ne tarvikkeet sinne saadaan ja miten se kohdistuu tähän varsinaiseen puolustustaisteluun, niin senkin vasta näyttää tulevat päivät ja viikot. 

Palokankaan mukaan tarpeiden siirtäminen Ukrainaan eri puolilta Eurooppaa ei ole mutkaton prosessi. 

– Se on haastavaa ja valtava logistinen operaatio siirtää sinne ylipäätään joko asetarvikkeita, lentokoneita, ampumatarvikkeita, mitä tahansa. Nyt kun tiedetään, millainen tilanne siellä on esimerkiksi Puolan ja Ukrainan välisellä rajalla, kun siellä on periaatteessa humanitaarinen kriisi menossa pakolaisten suhteen, niin se on oikeastaan ainut reitti, mistä pystytään turvallisesti tuomaan maateitse niitä ja tietenkin ilmateitse joihinkin kohteisiin, jotka ovat Ukrainan hallinnassa ja suojattuja. 

Tulevat kuljetukset olisivat kuitenkin myös Venäjälle potentiaalinen kohde iskeä. Mahdolliseen iskuun vaikuttaisi luonnollisesti se, että tietäisivätkö Venäjän joukot varmasti sen, mistä, minä päivänä, mihin kellonaikaan sekä millaisia tarvikkeita kuljetuksilla oltaisiin tuomassa. 

– Sanoisin, että jos Venäjä pyrkii siihen vaikuttamaan, niin se vaikuttaa Ukrainan rajojen sisäpuolella, eikä siellä rajojen ulkopuolella. 

Mikäli Venäjä iskisi esimerkiksi Nato-maiden koneisiin, jotka olisivat tuomassa tarvikkeita Ukrainaan, olisi Palokankaan mukaan erittäin suuri mahdollisuus sille, että konflikti syvenisi entisestään. 

– Se varmasti eskaloi kriisiä, jos esimerkiksi Naton käyttämään lentokoneeseen tai avustuskuljetukseen isketään. 

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat