"Venäjä hävisi jo alkumetreillä" – Tutkijan mukaan Venäjä on heikoilla aloittamassaan sodassa, eikä "nukkehallituksella" olisi tulevaisuutta

"Venäjä hävisi jo alkumetreillä"- Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila pitää konfliktin ylläpitämistä mahdottomana yhtälönä Venäjälle 1:03
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassilan mukaan Ukraina on puolustanut itseään tuntuvasti. "Venäjä hävisi jo alkumetreillä".

Venäjän visiolla Ukrainaan asetettavasta uudesta venäjämielisestä "nukkehallituksesta" ei ole konkreettista pohjaa eikä tulevaisuutta, arvioi ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila MTV Uutiset Liven lähetyksessä. Hänen mukaansa Venäjä ei myöskään voi jatkaa taistelua enää kauan.

Ukrainassa taistellaan jo viidettä päivää. YK:n mukaan sodassa on kuollut jo ainakin 102 siviiliä, mukaan lukien seitsemän lasta.

Kiova on edelleen Ukrainan hallussa Venäjän taisteluista huolimatta. Tänään on  saatu uutisia, että Kiovaa lähestyvä venäläiskolonna on kasvanut jo 27 kilometrin pituiseksi. 

– Kyllä se lisää painetta puolustusta kohden, mutta kun katsoo tähänastista operaatiota, niin kyllä Venäjällä on ollut aika isoja vaikeuksia. Ja edelleen tunnutaan liikkuvan aika ylimielisellä tavalla tiivissä kolonnoissa, Lassila sanoo.

– Pitkin matkaa on nähty, että Ukraina on niitä aika tehokkaasti eliminoinut. Mutta kyllä isossa kuvassa saartorengas etenee ja sitä kautta taistelut tulevat keskittymään Ukrainan alueelle, hän jatkaa.

"Suomi teki merkittävän päätöksen aseavussa"

Suomi on tänään ilmoittanut aikovansa toimittaa aseapua Ukrainalle. Tukipaketissaan Suomi luovuttaa Ukrainalle materiaaliapuna 2500 kappaletta rynnäkkökiväärejä, 150 000 kappaletta patruunoita rynnäkkökivääreihin, 1500 kappaletta kertasinkoja ja 70 000 kappaletta taistelumuonapakkauksia.

– Kaikki lisäapu on tärkeää ja tarpeen. Siinä mielessä Suomi teki merkittävän päätöksen osoittavansa olevansa samaa rintamaa johon käytännössä kaikki Euroopan valtiot ovat osallistuneet.

Operaatio ei ole edennyt Venäjän haluamalla tavalla

Tänään Venäjä hyökkäsi asuinalueelle Harkovan kaupungissa ja ainakin 11 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui.

– Tämä kertoo siitä, ettei sotilasoperaatio ole edennyt sellaisella tavalla kuin Venäjä on halunnut. Valitettavasti sen seurauksena tulivoimaa tullaan kasvattamaan.

– Iso kysymys on, mikä on venäläisten strategia jatkossa. Pyritäänkö kohteet ottamaan haltuun keinolla millä hyvänsä, jolloin uhriluvut ovat aivan karmeita ja tappiot kasvavat joka tavalla, Lassila pohtii.

Onko Venäjä valmis uhraamaan lisää siviilejä?

– Se on iso kysymys. Aikaikkuna käy koko ajan pienemmäksi. Paineet kasvavat ja Venäjälläkin alkaa tieto lisääntyä tästä operaatiosta ja sekin lisää paineita. Vaikea sanoa.

"Venäjä hävisi jo alkumetreillä"

Lassila muistuttaa, että myös globaalin yhteisön paine kasvaa ja Venäjälle tästä seuraa yhä isompia ongelmia. 

– Tämä globaali yhtenäisyys ja EU:n yhtenäisyys on tullut niin totaalisen sokeeraavalla nopeudella. Näkisin että tässä ei ole Venäjällä oikein aikaa reagoida, vaan olemme oikeastaan nähneet hämmästyttävääkin hiljaisuutta esimerkiksi vastapakotteiden osalta.

– Kyllä Venäjälle menee tässä kaikki huomio sotilasoperaation loppuunsaattamiseen ja siihen että tilanne pysyy myös maan sisällä kontrollissa.

Kuinka kauan Venäjä voi ylläpitää konfliktia?

– Ei kovin pitkään. En usko siihen, koska tässä voisi sanoa, että Venäjä hävisi jo heti alkumetreillä Ukrainan vastustuksen myötä.

Venäjä on esittänyt toiveita siitä, että Ukrainaan saataisiin venäjämielinen uusi hallitus.

– Jos sinne asetettaisiin jonkinlainen nukkehallitus, niin sillä ei olisi minkäänlaista tulevaisuutta. Ukrainasta ei löydy resursseja tällaisen hallinnon ylläpitämiseen. Kaikki nämä resurssit, jolla tällaista kontrollia ylläpidettäisiin 40 miljoonan asukkaan Ukrainassa, pitäisi tuoda Venäjältä tai Valko-Venäjältä. Tämä olisi aivan mahdoton yhtälö.

– Venäjä ei voi jatkaa tätä kovin pitkään. Suuri kysymys on, miten se tästä löytää itsensä ulos?

Miten Venäjä reagoi Ukrainan EU-jäsenyyden hakemiseen? Kuinka nopeasti Ukrainasta voi tulla EU-jäsen? Katso videolta mitä vastaa ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

Venäjä varoittaa länsimaita tappavien aseiden toimittamisesta Ukrainalle - mitä seurauksia voi olla luvassa? 12:14

Lue myös:

    Uusimmat